Jablka, hrušky, švestky… Ovocnářská výstava navazuje na historii

Hedvika Mašková 2019-10-04 14:00:00

Pátý ročník výstavy regionálního ovoce je již za námi. Jablka, hrušky a švestky od sadařů a zahrádkářů z blízkých ovocnářských oblastí bylo možné prohlédnout si minulý pátek a sobotu v Křížově vile v Žatci. A nejen to! Na všechny příchozí čekal také hudební program, ochutnávka džemů a marmelád nebo zahrádkářská poradna.

Moštování, dílničky, semínkovna, ovocnářské kuriozity, soutěž o nejkrásnější jablko, rukodělné stánky,… Letošní ovocnářská výstava nabízela skutečně mnoho a nebyl zde nikdo, kdo by si nepřišel na své. Zahrada Křížovy vily hrála díky vystavovanému ovoci všemi barvami. Návštěvníci si mohli v průběhu obou dnů ovoce nejen prohlížet, ale i hodnotit v soutěži o nejkrásnější jablko. V soutěži se na prvním místě umístily jablka odrůdy Bohemia ze Sadů Klášterec nad Ohří, na druhém místě byla odrůda Jonagold Marnica od FYTOS fruit Ing. Pavla Voráčka z Vlkova nad Lesy a na třetím místě skončila jablka Red Prince od Milana Kartese ze Sadařtví Židovice. Některé odrůdy byly i k ochutnání. Krom toho byly na zahradě k dispozici i stánky s občerstvením a ovocnářskými produkty, jako mošty, džemy, marmelády nebo pečené čaje.

V sobotu odpoledne byl připraven k poslechu a odpočinku hudební program. Do zahrady dorazila lubenecká kapela Modrá kost a zazpívala i místní písničkářka Ráchel Pabiánová.

Uvnitř Křížovy vily se nacházela zahrádkářská poradna, kterou vedl Václav Vohralík z Litoměřic. Zahrádkáři měli také možnost donést svá vlastní vypěstovaná jablka a pan Miroslav Láska jim pomohl s určením odrůdy. Stěny interiérů byly vyzdobeny tematickými obrázky dětí ze ZUŠ Žatec i z místních mateřských škol. Kdo si chtěl na chvíli odpočinout od všudypřítomného ovoce, mohl zavítat do přízemí Křížovy vily a prohlédnout si aktuální výstavu papírových modelů.

V budově vily návštěvníci nalezli také tipy na výlety za ovocnářskými zajímavosti a výstavu džemů a marmelád z domácností a dílen našeho regionu. Sladké zavařeniny, jejichž tvůrci se přihlásily do soutěže, byly v sobotu odpoledne hodnoceny šestičlennou odbornou komisí. Poté byla degustace určena pro veřejnost. Jako nejchutnější džem byl vybrán tradiční meruňkový, který přihlásila Základní a mateřská škola Liběšice, na druhém a třetím místě se umístily marmelády od paní Jaroslavy Jelínkové ze Žatce. Druhé skončily ostružiny a třetí červený rybíz á la brusinky.

Tradice ovocnářské výstavy sahá na tomto místě až k druhé polovině 19. století, kdy u novostavby své nové vily zřídil velkou zahradu její stavitel Ambrož Wolfram. Roku 1871 se stal prvním městským lékařem a později i předsedou Spolku pro zkrášlení města. Jelikož pocházel z nedaleké Radíčevsi, měl pozitivní vztah k venkovu a přírodě. Na zahradě své městské vily, která byla tehdy mnohonásobně větší, pěstoval 186 odrůd jabloní a 98 odrůd hrušní. V zahradě pořádal rovněž ovocnářské výstavy, na kterých byly prezentovány nejen jím vypěstované jablka a hrušky, ale i ovocnářů z širokého okolí.


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video