Milan Tóth: „Rozechvělost dodává mým obrazům život“

Soňa Šímová 2019-10-03 09:59:00

SPOŘICE (soš) — V roce 2017 postihla tehdy 38letého chomutovského malíře Milana Tótha cévní mozková příhoda. Do té doby aktivní člověk, známý malíř, otec dvou malých dětí a třetího na cestě, zůstal prakticky nepohyblivý a s prognózou, která vypadala skoro beznadějně. Za pomoci rodiny, přátel a hlavně svého nezdolného optimismu se ovšem nejen znovu postavil na nohy, ale naučil se dokonce malovat levou rukou. Rodina teď shání peníze na drahé rehabilitace. Přispět na ně můžete například koupí některého z obrazů, které jsou nyní k vidění na výstavě v kostele svatého Bartoloměje ve Spořicích, případně na dalších akcích, kde můžete zakoupit drobné výrobky s otiskem umělcových děl.

Vernisáž výstavy Krajiny a moře Milana Tótha ve spořickém kostele svatého Bartoloměje se nesla ve veselém a pozitivním duchu. Příchozí hned ve dveřích vítal s úsměvem a opíraje se o dřevěnou hůlku sám autor vystavených děl Milan Tóth. Přibližně padesátka obrazů je namíchána od zhruba 10 let starých po ty současné. Výstava potrvá do poloviny října.

 „Po cévní mozkové příhodě jsem měl zůstat jen ležet, dnes už dojdu od našeho bydliště k autu sám a bez hole. To je zhruba 300 metrů,“ usmívá se Milan Tóth, který si ze svého stavu dělá prakticky nepřetržitě srandu. Ovšem přiznává, že poté, co se v říjnu 2017 probudil v nemocnici, to tak lehké nebylo: „Kdybych neměl děti, tak bych to určitě vzdal. Chci se uzdravit hlavně kvůli nim.“ Nejhůře byla zasažena Milanova dominantní — pravá polovina těla, tou na počátku téměř vůbec nemohl hýbat; levou polovinou pak s omezením. Rovněž jeho řeči na počátku nikdo nerozuměl. Po dvou letech již mluví srozumitelně a vrátil se k malování. „V levé ruce ještě nemám stejný cit. Musím ji to naučit. Když se pustím do obrazu po delší pauze, tak ta ruka vůbec nespolupracuje. Je jako kobyla, kterou nejdřív musím zkrotit, ale pak to jde líp. Je to jiný způsob práce než tou pravačkou. Navíc mám poškozený malý mozek, takže mám větší rozechvělost, kterou nemůžu uklidnit. Ale to prý dodává těm novým obrazům život,“ vysvětluje malíř se svým typickým humorem a ukazuje na krajinu, která je jedním z jeho posledních děl.

Milan učí malovat nejen svou levou ruku, ale také veřejnost. „Dělám lektora kresby a malby v Základní a mateřské škole Svět, kde probíhají kurzy pro veřejnost. Metodiku mám od 7 let do dospělosti a pak pro dospělé lidi. Přijít může každý. Škála lidí, kteří kurzy navštěvují, je pestrá,“ dodává Milan Tóth s tím, že podrobnosti může každý vyhledat na facebookovém profilu školy nebo přímo v ní.

Velkou oporou Milanovi je jeho žena Jana Březinová Tóthová. Ta se na výstavě postarala o hudební úvod s hrou na zobcovou flétnu a poté se již věnovala návštěvníkům u provizorního prodejního stánku. Přívěšky, zrcátka, náušnice, pohledy a další drobnosti s motivy malířových obrazů, které sama dotváří do finální podoby, prodává nejen na jeho výstavách, ale i na dalších akcích. „Měli bychom mít stánek také na akci Spořická šestka tuto sobotu 5. října a snad i na charitativních jirkovských trzích v prosinci v Jirkově. A pak samozřejmě zase na dalších vernisážích výstav. Jedna bude v listopadu nebo prosinci v chomutovském Jacques café. Tam mohou návštěvníci už od otevření kavárny vídat Milanovu velkou nástěnnou malbu vytvořenou z kávy. 29. listopadu se v Jacques café také uskuteční benefiční koncert pro Milana. V lednu pak bude další výstava v chomutovské restauraci Republika,“ vyjmenovala Jana Březinová Tóthová. Milanovi pomáhá také nadační fond Cesta proti Bolesti.

„Milan se rozhodl, že půjde na aplikaci kmenových buněk, což je experimentální léčba, která u nás bohužel ještě není schválena. Musí na ni proto do Vídně. Na samotnou operaci už peníze máme, teď sháníme ještě peníze na další rehabilitace. Na ty, které jsou hrazené pojišťovnou jezdíme na Vinohrady a do Kladrub, ale ty nejsou tak četné, jak by Milan potřeboval. Sice cvičíme i doma, ovšem rádi bychom využili i soukromé kliniky, kde stojí pobyt kolem 50 tisíc, vysvětlila Jana Březinová Tóthová. Ta kromě péči o manžela skvěle zvládá i péči o tři malé děti, z nichž nejmladší roční Robin se narodil s Downovým syndromem a momentálně má za sebou náročnou operaci. „Zvládám to jak kdy, naštěstí mám kolem sebe hodně pomocníků. Robinek nás všechny zklidňuje, je to naše sluníčko. Netušili jsme, že se narodí s tímhle syndromem, takže jsem tomu zpočátku ani nechtěla věřit. Ale pak jsem si zpětně uvědomila, že jsem před lety viděla dokument o lidech s Downem a jejich rodinách, které byly do jedné šťastné,” usmívá se Jana a dodává, že i přes náročný každodenní kolotoč kolem tří dětí a manžela nezapomíná ani na odpočinek. „Naučila jsem se odpočívat u všeho, co dělám. Ať už je to tvoření nebo procházky s Robinkem v kočárku, kdy odvedeme jeho starší sourozence do školky a pak máme chvíli klid,” uzavírá Jana Březinová Tóthová.

Veřejnou sbírku vyhlásilo ve středu také město Jirkov. O povolení konání sbírky rozhodl Krajský úřad Ústeckého kraje. Finančním darem na transparentní účet 123-382370217/0100 můžete přispět na léčbu. Příspěvek je také možné složit v hotovosti na podatelně Městského úřadu v Jirkově, kde je pro tento účel instalována kasička. Pokud dárce souhlasí, aby jeho jméno bylo zveřejněno v seznamu dárců a bude požadovat potvrzení o vkladu do veřejné sbírky pro daňové účely odečtu hodnoty daru, musí uvést do kolonky variabilního symbolu právnická osoba své IČO a fyzická osoba své jméno a datum narození. Bližší informace o sbírce podá Markéta Houdková, e-mail: m.houdkova@jirkov.cz, tel. 474 616 481.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video