Už vystrkují čumáčky

2019-10-13 10:48:00

CHOMUTOV (r) — Pandí pár Maio a Himalaya z chomutovského zooparku má rodinu — dvě roztomilá mláďata, která už pomalu začínají z boudy vystrkovat své zvědavé kukuče. Oba prckové přišli na svět už koncem června, do této doby je však chovatelé udržovali v co největším klidu. „Odchov u pand není otázka dnů či týdnů, venku se ukáží až tak po třech měsících, někdy i později,“ vysvětluje vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. Také proto ještě chovatelé ani neznají pohlaví chlupatých batolat.

Čas jejich prvních výprav však právě nastává. Trpěliví návštěvníci mohli malé zvědavce zahlédnout třeba 21. září při Mezinárodním dni pand červených, k němuž se zoopark připojil. „Měli jsme u výběhu pro návštěvníky malé povídání o pandách a mláďata pravidelně vykukovala z boudy a zase se schovávala. Jako apoštolové na orloji,“ vypráví s úsměvem Brtnický. Nejblíž má k pandám chovatelka Alena Fričová, ale i ona mláďata kontrolovala s maximální opatrností. Nechtěla rozrušovat samici Himalayu, která se o ně stará. „Když odchov probíhá bez problémů, není třeba nějak zasahovat. A Himča se stará dobře, malé pořád kojí a všechno jde zatím skvěle,“ raduje se ze zrzavých přírůstků chovatelka.

Foto: Miroslav BRTNICKÝ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video