Požár školy měl patrně zamaskovat rozsáhlou zpronevěru

Pavel Macák 2011-06-01 00:00:00

Lubenec – Neuvěřitelné skutečnosti, týkající se loňského říjnového požáru ve školní kuchyni Masarykovy základní školy v Lubenci, nyní vyplouvají na povrch. Požár totiž patrně nevznikl jen tak, ale byl založen úmyslně, aby zamaskoval několika set tisícovou zpronevěru. Starosta Lubence Bohumil Peterka k tomu minulý týden vydal své prohlášení.

„Když mi ráno 12. 10. 2010 přišla zpráva od hasičů, že hoří školní jídelna, netušil jsem, co to pro mě, ale hlavně pro obec všechno znamená. Kromě toho, že při požáru bohužel zemřela účetní Alena Kořánová a že došlo ke značnému poškození celého objektu školní jídelny, začaly nám postupně vycházet najevo některé ošklivé věci kolem hospodaření příspěvkové organizace Masarykovy základní školy Lubenec.
Je pravda, že určité podezření o nesprávném účtování tady již bylo, a proto jsem pověřil asi 14 dnů před požárem finanční výbor, aby udělal mimořádnou kontrolu čerpání provozních peněz. Protože jsme nemohli tuto kontrolu z pochopitelných důvodů dokončit, požádal jsem auditorskou firmu APTUS Most, a.s. o provedení auditu hospodaření školy za období let 2008–2010. Vzhledem k tomu, že papírové doklady téměř všechny shořely, musela zmíněná firma provést rekonstrukci účetnictví z dochovaných údajů z počítače a výpisů z banky, popř. výdajových dokladů kuchyně. Byla to práce velmi zdlouhavá a tak jsme se dozvěděli výsledek kontroly až v březnu 2011. Bohužel byla tato zpráva šokující a potvrdila všechny naše obavy. V účetnictví byly zjištěny jednak značné chyby v zaúčtování jednotlivých položek, ale došlo i ke značné finanční ztrátě, kterou zde zatím, do ukončení vyšetřování hospodářskou kriminálkou, nemohu uvést.
Dále došlo k hrubému porušení čerpání financí z FKSP a k jeho přečerpání o značnou částku. S tímto zjištěním jsem seznámil zastupitele a vedení naší školy, jež jsem požádal o okamžitou nápravu v systému vnitřní kontroly a způsobu čerpání příspěvků v FKSP. Přesné vyčíslení škody bude zřejmé z výsledku závěrečného účtu obce Lubenec za rok 2010, který je zveřejněn na úřední desce OÚ Lubenec. Na základě výše uvedených skutečností se rozhodl ředitel školy Josef Bindr dne 4. května vzdát místa ředitele k 31. 7. 2011, což mu obec, jako zřizovatel školy, potvrdila. V návaznosti na toto rozhodnutí jsem vyhlásil konkurzní řízení na nového ředitele Masarykovy základní školy v Lubenci s dnem nástupu 1. srpna. Výsledky výběru by měly být známy po 22. červnu, kdy předpokládáme ukončení jednání výběrové komise.
Tím samozřejmě tato kauza nekončí. Čekám jednak na výsledky vyšetřování Policie ČR a po té na rozhodnutí zastupitelstva, jakým způsobem se budeme snažit vzniklou škodu nahradit. Již dnes je však zřejmé, že vzhledem k úmrtí účetní, budou vymáhání náhrady značně komplikované, spíše nemožné.
Na novém vedení školy pak bude, aby zvýšenou vnitřní kontrolou v maximální míře zabránilo podobným praktikám. Zároveň jsme se domluvili s firmou APTUS, a.s. na podzimní kontrole účetnictví v obecních příspěvkových organizacích, tj. v MŠ a ZŠ Lubenec. Věřím, že tím zabráníme dalším podobným finančním šarádám.“

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video