Unikátní putovní výstava na zámku Červený Hrádek

Soňa Šímová 2019-10-13 09:02:00

ČERVENÝ HRÁDEK (soš) — Návštěvníci expozičního prostoru zámku Červený Hrádek mohou až do 10. ledna shlédnout světově unikátní expozičně–herní putovní výstavu Svět kostiček. Tentokrát nejde o světoznámé Lego, ale o českou a u nás stále mezi dětmi oblíbenou stavebnici Seva.

Výstava nabízí unikátní expozici skoro dvou set kusů vlastní tvorby autora a patrona projektu Petra Šimra a výběr továrních sad této stavebnice. Spatříte zde například aktuálně největší stavbu z vlastní tvorby Šimra. Dvoupohledový vesnický kostel v rekonstrukci střechy se hřbitovem a zvonem v kostelní věži. Ten je sestaven z 26.860 dílů. Na výšku měří 201 cm a zabírá plochu 166 x 138 cm. Stavbu navrhnout a poskládat trvalo neuvěřitelných 171 hodin. Sestavení kostela ze segmentů trvalo v expozici necelé dvě hodiny.

Stavebnice Seva je ryze český výrobek už desítky let známý v provedení modrých kostiček a bílých spojovacích křížů z plastu. Vyrábí se stejně od uvedení na trh v roce 1979. Tehdy se firma jmenovala ještě Kovozávody Semily. V roce 1993 se tato firma privatizací přeměnila na Vista Semily. Společnost pokračovala ve výrobě stavebnic Seva a časem se rozrostla nejen o další barevnou škálu oblíbeného výrobku, ale také další povedené a oblíbené produkty, jako jsou mozaiky a jiné.

V zámecké dětské herně si mohou návštěvníci vyzkoušet postavit svoje výtvory z českých stavebnic českých značek Mosaic Color, Blok, Disco a Seva. Na pokladně zámku je pak možné některé zakoupit.

Foto: Archiv organizátora

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video