Tradiční výstava hub nabídla téměř 200 druhů

Hedvika Mašková 2019-10-11 14:00:00

Houby rostou úplně všude a zakopnete o ně doslova na každém kroku. Po bídném loňsku letos nosí houbaři domů plné košíky. Důkazem byla minulý pátek a sobotu tradiční výstava hub konaná v prostorách Hotelu Černý orel. Nabídla 190 druhů hub i houbařskou poradnu těm, kteří si se svými ,,úlovky“ nevěděli rady.

,,V poslední době trochu oslabil růst hřibovitých hub, takže tady máme těchto druhů relativně méně, než bývá obvyklé. Nejméně obvyklý je podloubník siný, který v naší lokalitě roste. Malý výběr je také ryzců a holubinek. Z muchomůrek bych zvlášť zmínil muchomůrku ježohlavou z blízkosti Velkého vrchu u Vršovic, která je vzácností, podobně jako muchomůrka Vittadiniho, která roste přímo v Žatci. Máme tady i nejvýznačnější jedovatou houbu muchomůrku zelenou i muchomůrku tygrovanou. Kupodivu je i málo pavučinců. Z podzimních hub postrádáme i čirůvky rodu Lepista, přestože by touto dobou měly růst,“ objasnil expozici předseda Houbařského spolku Žatec, který výstavu uspořádal, Pavel Dombaj.

Na výstavě byly k vidění i chorošovité, lošákovité houby nebo kuřátka. Exponáty nepocházely pouze z našeho regionu, ale i z větší dálky, jako například z Žihle nebo Krušných hor.

,,Houby dlouho nevydrží, ale se sběrem začínáme již tři dny před výstavou. Nejdříve si nasbíráme velké houby a houby chorošovité, které vydrží, a nakonec drobnější druhy. Ještě dnes a zítra během dne přijedou kolegové a některé houby obmění, protože určité druhy jsou již těžko identifikovatelné,“ prozradil dopoledne první den výstavy Pavel Dombaj.

Součástí houbařské výstavy byla také houbařská poradna, kde příchozím poradili odborníci s určením houby. V případě jedlých hub také doporučili optimální způsob zpracování v kuchyni. ,,Někdy se stává, že lidé najdou houbu, kterou my ne. Nechávají nám ji zde potom do výstavy,“ doplnil Pavel Dombaj.

Výstavu hub vnímá Houbařský spolek Žatec jako jednu z forem výchovy, kdy veřejnost upozorňují na jedinečné druhé bohatství hub Žatce a okolí a na nutnost jeho ochrany. Dalším důležitým úkolem výstavy je upozorňování na výskyt jedovatých hub v okolí a přispívat tak v prevenci před otravami jedovatými houbami.


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video