Zaměstnance firmy ohrožuje vir tuberkulózy

Lucie Steklá 2019-10-09 10:04:02

Důvodem je prokázané onemocnění tuberkulózou u zaměstnance lounského podniku, lidé musí chodit na pravidelné prohlídky.

Louny (lus) Výskyt nákazy tuberkulózou řeší lounský podnik CIE Praga. Na situaci spolupracuje s hygienickou stanicí a plicním oddělením, kam chodí zaměstnanci k preventivnímu vyšetření. „Dle vyjádření vedení společnosti CIE Praga Louny sděluji, že danou situaci řešíme dle pokynů hygienické stanice a plicního oddělení v Lounech,“ uvedla Ivana Pelcová z personálního oddělení společnosti. Dotčení zaměstnanci jsou o situaci informováni a obdrželi poukazy na RTG vyšetření, přičemž byli pozváni také na kožní (MTX) test.

„V případě epidemiologického šetření v ohnisku výskytu nákazy tuberkulózou včetně pozvání na vyšetření osob, které byly v epidemiologicky významném kontaktu s ne-mocným s bakteriologicky ověřenou tuberkulózou, zajišťuje v součinnosti plicní lékař ftizeolog Michala Červená z Plicní ordinace Louny. Řeší i vyšetřování kontaktů z pracoviště CIE Praga Louny a orgán ochrany veřejného zdraví, tedy hygienická stanice, spolupracuje s lékařem ftizeologem,“ uvedla na dotaz Lounského Pressu Zdeňka Klapková, vedoucí protiepidemického od-dělení lounského pracoviště Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje.  

Jak bylo zmíněno, vyšetření provádí lounská plicní ordinace. „Jelikož jsem vázána lékařským tajemstvím, bude má informace opravdu strohá a opatrná. Mohu Vás ujistit, že vždy řádně vyšetřuji všechny dostupné kontakty s TBC, nikdy neodmítnu pacienta. Vždy postupuji podle doporučených postupů dle České pneumologické a ftizeologické společnosti,“ řekla M. Červená z plicní ordinace s tím, že všechny případy TBC jsou řádně hlášeny dle zákona. „Všem pacientům, ať již s TBC či pouze kontaktům s TBC vždy vše řádně vysvětlím,“ dodala.

Vyšetření měli podstoupit všichni zaměstnanci, kteří mohli s osobou s prokázaným TBC přijít do styku. Aktivní vyhledávání tuberkulózy u osob v kontaktu s TBC je upraveno ve Standardu poskytování dispenzární péče nemocným s TBC. Jedná se o osoby označené jako riziková skupina R2, čili osoby v epidemiologicky významném kontaktu s bakteriologicky ověřenou TBC. ,,Epidemiologicky významný kontakt je kontakt blízký, pravidelný nebo déle trvající kontakt s pacientem v období nakažlivosti zejména v uzavřených a špatně ventilovaných prostorách, tj. činí-li kumulativní doba expozice více než osm hodin,” vysvětlila lékařka. Kontakty se sledují ještě za další tři a šest měsíců, případně podle potřeby za dalšího půl roku, a to vždy s rentgenovým vyšetřením. První vyšetření spočívá v pečlivě odebrané anamnéze, aplikaci MTX II a rentgenu plic. Při prokázané TBC musí být pacient izolován po dobu dvou měsíců, další čtyři měsíce může být v ambulantní péči (pokud je sputum – výměšek dýchacího ústrojí - ne-gativní). Pacient bere antituberkulotika, neboli léky proti tuberkulóze, šest měsíců.  

Nutná vyšetření mělo podstoupit zhruba sto padesát zaměstnanců podniku, ne všichni se ale na všechna potřebná vyšetření dostavili. Je nutné absolvovat RTG vyšetře-ní i kožní vyšetření. Z rentgenu lze zjistit pouze aktivní formu tuberkulózy, nedá se tak zjistit forma infekční. Pro ochranu ostatních zaměstnanců je nutné, aby dotčení podstoupili vyšetření MTX, které může prokázat podezření na výskyt latentní formy onemocnění, následované jejím léčením.  

Několik zaměstnanců společnosti bylo na základě výsledku testu MTX posláno na krevní test, který, podle neoficiálních informací, u pěti z nich prokázal přítomnost latentní formy tuberkulózy. Tito zaměstnanci jsou v domácím léčení. Je nutné říci, že lidé s latentní formou TBC mají v těle bakterie, ale nejsou nemocní, neboť bakterie nejsou aktivní - tudíž nemají příznaky TBC a nemohou dál bakterie šířit. Onemocnění by se u těchto osob ale mohlo rozvinout později, proto jsou léčeni antibiotiky.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video