Užitečná a pracovitá komise? Spíš mongolský parlament!

Tomáš Skřipský 2019-10-11 21:03:00

KADAŇ/PRAHA (tos) – Rozčarování a zklamání. Tak lze stručně shrnout dojmy kadaňského starosty Jiřího Kulhánka z první schůzky meziresortní komise pro potírání obchodu s chudobou. Její členové mají za úkol uvést v život patnáct opatření, která na toto téma vymyslelo ministerstvo práce a sociálních věcí. Starosta Kulhánek pod dojmy z prvního zasedání komisi dokonce přirovnal k mongolskému parlametu – ani po pětihodinovém jednání se prý mnohočlenný komitét nebyl schopen shodnout téměř na ničem.

„Myslel jsem si, že to bude dělná komise nějakých deseti lidí, která bude brát oněch patnáct bodů jeden po druhém a bude se znalostí z terénu vytvářet nějaká legislativní opatření, která povedou ke zdárnému konci a budou průchozí parlamentem, pokud budou spojená se změnou zákona. Ale když jsem podepsal prezentační listinu, zjistil jsem, že komisi tvoří pět starostů a dalších asi dvacet, možná třicet lidí ze všech možných institucí, zejména z neziskovek,“ popsal své první překvapení starosta.  

Jak dále řekl, ze státních institucí jsou v komisi náměstci příslušných ministerstev, jako je vnitro, ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo sociálních věcí, zastoupen je úřad práce, úřad hlavního hygienika a podobně. „Musím konstatovat, že místo akceschopné komise z toho je lidový chural (mongolský parlament, pozn. red.), který nic nevyřeší, což jsem také na začátku jednání řekl. Člověk se navíc musí hlásit o slovo a čekat, až na něj dojde řada, a někdy ho ani nevyvolají. Je to pro mě hrozně konsternující záležitost, protože se tam omílají úplné kraviny. Probrali jsme asi tři nebo čtyři body z oněch patnácti a neshodli jsme se téměř na ničem,“ netajil své rozčarování starosta.

Komise se má k jednání pravidelně scházet každou druhou středu až do konce listopadu.

Co všechno na prvním zasedání stihla probrat? Co si hlavní hygienička myslí o štěnicích a kdo Jiřího Kulhánka nejvíc „nadzdvihl“? Čtěte v příštím vydání týdeníku Nástup, které vyjde ve středu 16. října.

Čtěte také (odkaz na článek Potírání kšeftů s bídou? Jen řeči – prosinec 2018 + odkaz na článek Ministerstvo jednalo o revizi dávek na bydlení – březen 2019)

Pod foto:

Jeden z jirkovských domů, které ovládli obchodníci s chudobou. Foto: Archiv


Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video