Kauza Postoloprty: kárné žaloby, požadavek na miliony

Lucie Steklá 2019-10-16 09:32:24

Žaloby podala ministryně spravedlnosti, město za tříleté příkoří požaduje po státu pět milionů.

Postoloprty, Praha (lus) Ministryně spravedlnosti Marie Benešová podala v závěru minulého týdne kárnou žalobu na dvě státní zástupkyně, které měly na starosti kauzu zastupitelů Postoloprt. Případ je podle ní důkazem zásadního a dlouhodobého selhání, které nebyla soustava státních zastupitelství schopna sama vyřešit. Dozorové státní zástupkyni z Loun i dohledové státní zástupkyni z Ústí nad Labem navrhla ministryně uložit důtku, což je nejmírnější kárné opatření.

Kárná žaloba směřuje na dozorovou státní zástupkyni OSZ Louny, která zamítla stížnosti proti rozhodnutí o zahájení trestního stíhání, ačkoliv byla upozorňována na zásadní vady znaleckého posudku, a na upozornění opakovaně nereagovala. Za stejné situace podala obžalobu, následně setrvala na svém názoru až do posledního hlavního líčení, kdy pod tlakem závěrů revizního po-sudku navrhla zproštění. Druhou kárnou žalobu podala ministryně na dohledovou státní zástupkyni KSZ Ústí nad Labem, která třikrát vykonávala dohled nad postupem dozorové státní zástupkyně, aniž by zjistila její pochybení, na které byla rovněž upozorněna.

Ministryně Benešová je k práci veřejných žalobců obecně dlouhodobě kritická. Zdůraznila ale, že jejím primárním cílem není potrestat žalované ženy, ale upozornit na systémová selhání. „Potvrzuje to můj názor, že státní zastupitelství vykazují výrazné nedostatky ve fungování. Pevně doufám, že přijmou v rámci svých pravomocí důsledná opatření, která takovým excesům do budoucna zabrání. Moje osobní přání je, aby se chybující důsledně seznámili s příběhy lidí, kterým takové nešťastné kauzy komplikovaly nebo dokonce ničily pracovní i osobní život,“ uvedla ministryně spravedlnosti.

 „Po dlouhém boji a pocitech beznaděje zatím alespoň částečná spravedlnost a zadostiučinění. Konečně alespoň něco. Tři roky života to zastupitelům nevrátí, ale alespoň to nebude bez trestu,“ řekla k žalobě advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která Postoloprty v kauze zastupuje. Ta současně potvrdila, že město Postoloprty odeslalo požadavek na náhradu škody na ministerstvo spravedlnosti. Podle Hamplové jde o první požadavek tohoto druhu v České republice. Zatím žádaly odškodnění jen fyzické osoby.

Město bylo zmiňováno podle advokátky u každé zmínky o trestní kauze. „Město není méně než firma, spíše naopak, a uhradit mu zásah do pověsti je proto zcela logické. Chceme s městem Postoloprty přinést tento precedent,“ uvedla právní zástupkyně. Mě-sto také žádá uhrazení nákladů za právní služby spojené s trestním stíháním a je podle Hamplové připraveno jít až k soudu. V požadavku zaslaném na ministerstvo mě-sto mimo jiné uvádí, že zásah do pověsti trval neúměrně dlouho a městu bylo v rámci trestního řízení protiústavním zásahem odebráno právo na samosprávu, když v dané věci byl ustanoven opatrovník.

Kauza se týká deseti zastupitelů z Postoloprt, kteří čelili téměř tři roky trestnímu stíhání za to, že v minulém volebním období schválili prodej obecního objektu za údajně nevýhodnou cenu. Revizní posudek prokázal, že cena nevýhodná nebyla. Okresní soud v Chomutově devět zastupitelů letos v březnu osvobodil. U desátého, poslance Pavla Růžičky, následně lounské státní zastupitelství stáhlo obžalobu. Soudní proces se Růžičky netýkal, protože ho sněmovna nevydala ke stíhání.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video