Díky zákazu řízení objevil převratný způsob elektrodopravy

Tomáš Skřipský 2019-10-20 10:12:00

BÍLENCE (PI) – „Všechno zlé je pro něco dobré,“ všimli si už naši dávní předkové. Živoucím důkazem této moudrosti může být soukromý zemědělec Tomáš Karl z Bílenců, od pohledu aktivní chlapík, který obhospodařuje sto hektarů půdy. Za volantem kvůli podnikání tráví spoustu času a stávalo se, že během cestování neuměl úvahy spojené s hospodářstvím pokaždé skloubit s důkladným sledováním tachometru.

„Za pět let jsem nasbíral 12 trestných bodů – většinou za malé překročení rychlosti – a najednou se ocitl bez řidičáku,“ krčí rozpačitě rameny zemědělec. „Čas od času mě někdo někam svezl, ale já potřeboval být nezávislý, zajet na pole, do Chomutova a tak podobně. Jenže jak?“ - pokračuje. Začal tedy pátrat, zda neexistuje dopravní prostředek, pro který není potřeba řidičský průkaz a se kterým lze legálně jezdit po silnici. Ke svému údivu ho našel – elektrickou tříkolku Advento na způsob asijské rikši, která zvládne uvézt řidiče, 150 kilogramů nákladu na sklápěcí korbě a je schválena k provozu na pozemních komunikacích. A navíc stojí přibližně tolik, jako obyčejný moped.

„Okamžitě jsem ji koupil a byl jejími vlastnostmi ohromen. Mám základní model, se kterým se dodnes jezdí celý den a večer ho stačí dát do zásuvky nabít. Po roce naprosto bezproblémového užívání jsem vloni oslovil výrobce a řekl mu, že chci v Bílencích otevřít prodejní a servisní zastoupení. Důvodem nebyl ani tak výdělečný záměr, ale hlavně to, aby se lidé o tak skvělé a ekologické alternativě dopravy vůbec dozvěděli,“ vypráví Tomáš Karl. Novou prodejnu, kde je možno si všechny dostupné modely prohlédnout a vyzkoušet, otevřel v Bílencích nedávno.

Podnikatel připouští, že ho elektrické tříkolky doslova pobláznily. „Elektromobilitě se tak jako tak nevyhneme. Vděčíme za to mobilním telefonům, díky jejichž velkým displejům, náročným na spotřebu, začaly světové firmy vyvíjet stále dokonalejší napájecí články. A v souvislosti s tím tu teď máme neskutečně praktickou věc, která v závislosti na typu baterie dokáže uvézt čtvrt tuny užitečné hmotnosti na vzdálenost 40 až 80 kilometrů. A to naprosto ekologicky, bez rizika úniku provozních kapalin a v podstatě bezúdržbově,“ netají své nadšení prodejce. Věc zašla tak daleko, že dokonce začal tříkolky sám upravovat pro nejrůznější použití.

Na otázku, kolik jich už prodal, odpovídá stejně nadšeně: „Kolem tří desítek, aniž bych investoval do reklamy. Naše tříkolky jezdí již například ve firmě Nexen, užívají ji Vysočanské zahrady, obec Bílence a další... Slouží už různě i u technických služeb, ale největší radost mi dělají zkušenosti individuálních uživatelů. Měl jsem například zákaznici ze Žatce, sedmdesátiletou krajinářku; ta na korbu snadno naloží stojan, plátno a další potřeby. Pak si vyjede za město malovat a nemůže si to vynachválit. Nejméně dva lidé tříkolku užívají po mrtvici, když jim kvůli zdravotní nezpůsobilosti sebrali řidičák. E-mail od manželky jednoho z nich mám schovaný. Paní v něm popisuje, jak se její manžel po pořízení „stroje“ doslova oklepal a získal další chuť do života – najednou byl zase nezávislý a mohl si zajet, kam chtěl,“ zvážní prodejce. A po chvíli dodává: „Nejzvláštnější na tom všem je, že kdyby mi před dvěma lety nevzali papíry na auto, nic z toho pozitivního, o čem se bavíme, by nikdy nebylo.“


Tříkolka Advento

Základní cena: 29 500 Kč + cca 6 000 Kč DPH

Nosnost: 100 kg obsluha + 150 kg náklad

Dojezd (dle baterií): 40-80 km

Max. rychlost: 24 km/h

Rozměry (DxŠxV): 2600 x 930 x 1300 mm

Energie za 100 km: cca 7,- Kč

Doba nabíjení: 4-8 hodin

Zdroj: domácí zásuvka 230V/50Hz

Telefon: +420 603 248 298

E-mail: tomaskarl@email. cz

www. elektro-vozidla. cz

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video