Zámek se má proměnit v terapeutické a kulturní centrum

Tomáš Skřipský 2019-10-27 08:52:00

VIČICE (tos) — Při příležitosti vinobraní, které proběhlo první říjnovou sobotu ve Stranné, byl veřejnosti zpřístupněn areál zámku v sousedních Vičicích. Ten zpustl po roce 1950, kdy v něm začaly hospodařit státní statky. Od roku 1990 patřil společnosti Sady a školky a poslední dva roky má soukromého majitele. Na otázky ohledně budoucnosti zámku a okolních hospodářských budov odpovídá projektový manažer Zámku Vičice Tomáš Novák:

Můžete stručně představit projekt na obnovu zámeckého areálu?

Zámeckou budovu a zahradu majitel plánuje zrekonstruovat co nejvíce zpět do podoby pozdní renesance a zpřístupnit veřejnosti. V zahradě bude amfiteátr pro kulturní akce, na půdě se chystá divadelní sál a v přízemí, kde za státních statků vznikly šatny pro brigádníky, chceme obnovit a začít využívat Rytířský sál, který tam kdysi býval. To, co má na všechno vydělávat, je část areálu, v níž bude hotel a lázeňské centrum. Jeho nosným tématem bude boj proti syndromu vyhoření. Toto terapeutické centrum by mělo vytvářet prostředky na to, aby se udržoval zámek, mohl se otevírat veřejnosti a fungovat jako kulturní centrum ve zdejší lokalitě.

Co zůstane zachováno a co chcete zbourat, případně nově postavit?

Zámek chceme zachovat určitě. Protější stodolu, která je pozdně renesanční, také chceme zachovat v co největší míře s nějakým modernějším využitím. Pozdější stodola by se měla rovněž zachovat s potravinářskou výrobou uvnitř, protože k zámku patří sady; výrobna by zároveň měla být součástí terapie s tím, že nahoře budou apartmány s výhledem na řeku. Počítá se rovněž se dvěma nebo třemi přístavbami — na bydlení, kongresový sál a wellness centrum.

Je stanoven nějaký časový horizont, do kdy má komplex začít fungovat?

Majitel je tak trochu „střelec“. Zámek koupil proto, že jel kolem na kole a areál ho zaujal. Večer se tedy podíval na internet, aby o něm našel nějaké informace, a zjistil, že je na prodej. V té době, kdy ho koupil, jsme začali spolupracovat a já pro něj na objednávku zpracoval jakousi historickou rešerši o zámku a jeho bývalých majitelích. Tehdy říkal, že za pět let otvírá. Uběhly dva roky, během nichž jsme například začali jednat s památkáři a se státními institucemi; a po těch dvou letech říká, že hotovo bude za pět až sedm let.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video