Energeťáky a vulgární nápisy do škol nepatří

Lucie Steklá 2019-10-23 10:53:43

Školy vydávají zákazy i doporučení, chtějí děti soustředěné a s čistou hlavou i slušně oblečené.

Louny (lus) Energetický nápoj, tričko s nápisem, o němž děti ani neví, co znamená. Ani jedno by žáci základek do školy nosit neměli. Na některých školách zákazy výše zmíněného fungují jen jako doporučení, a na jiných jsou zakázány.

K zákazu přistoupila například lounská ZŠ Otakara Jaroše. Ač pít „energeťáky“ je tak-zvaně cool a pro školáky zvláště druhých stupňů i běžná věc, do školy prostě nepatří. Školáci energetickým nápojem, které dnes prodává každý obchod s potravinami, chtějí zahnat únavu, nebo se prostě jen vyrovnat kamarádům, kteří ho běžně pijí. Škola Otakara Jaroše od začátku školního roku zakázala nejen pití, ale i nošení takových nápojů do areálu školy. „Energetický nápoj, který je plný kofeinu, do rukou dětí a do školy vůbec nepatří. Proto jsme se rozhodli zákaz zařadit do školního řádu,“ řekl ředitel Vlastimil Lisse. Po vypití energetického nápoje jsou děti první dvě hodiny plné energie, pak ale přijde útlum a zbytek dne se nedokážou na učivo soustředit.

Doplněním zákazu do školních pravidel chce škola upozornit rodiče, aby se více zajímali o to, co jejich děti konzumují. „Většina situací se dá řešit domluvou a informováním zákonných zástupců. Energy drinky škodí dětem ve vývinu, ačkoli se jedná o módní záležitost. Projevy jejich užívání jsou pozorovatelné v krátkém časovém období po požití, tedy i během vyučování. Naštěstí je toto opatření plně respektováno. S rodiči jsme to prodiskutovali a máme na to od nich kladné ohlasy. Rodiče, kteří jsou sou-dní, s tím souhlasí,“ doplnil.

V letošním roce žádný prohřešek na této lounské škole řešit nemuseli. Pokud by si do školy některý žák takový nápoj přinesl, byl by mu zabaven a škola by informovala rodiče. O tom, jaký špatný vliv na zdraví a chování mají energeťáky, se školáky učitelky mluvily na ZŠ J. A. Komenského. Zdůraznily jim, že si nepřejí, aby podobné nápoje do školy nosily. K zákazu ale škola nepřistoupila. „Udržet děti v klidu a soustředěné na práci je po vypití energeťáku nemožné, děti jsou hyperaktivní,“ shodují se učitelé. Podobný zákaz platí už od loňského roku například ve škole a na školních akcích v mostecké základní škole.

Zákaz nebo doporučení, co se pití energy drinků týká, nejsou, zřejmě ani nebudou na ZŠ P. Holého v Lounech. Vedení školy ale na začátku roku mělo k dětem jinou prosbu. „Žádali jsme děti, aby zvážily, co si do školy oblečou. Aby nenosily na tričkách a mikinách vulgární nápisy a obrázky. Mnozí bohužel ani nevěděli, co to tam za nápisy mají, neboť byly v cizím jazyce. Je to jen naše prosba vůči žákům,“ uvedla ředitelka školy Radka Dinková.

Žádné nové zákazy, omezení ani doporučení do školního řádu nezapracovala Základní škola v Ročově. „A ani o žádné novince nepřemýšlíme. Možná to bude i tím, že jsme specifická škola, malotřídní, se třemi třídami pouze prvního stupně. Máme dvaačtyřicet žáků, a z toho zanedbatelné minimum sociálně slabých a znevýhodněných. A v podstatě se s nějakými podobnými problémy a nežádoucími jevy nesetkáváme a nepotkáváme,“ řekla ředitelka školy Jana Citová. Podle jejích slov je i většina rodičů, kteří se školou spolupracují, podporují ji. „Záleží nám všem, abychom problémům, které by možná mohly vzniknout nebo nastat, raději předcházeli. Jsme malá komunita lidí, kteří se všichni znají a velmi často se i potkávají. Za tuto společnou atmosféru jsme rádi a „hýčkáme si ji“,“ dodala.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video