Líčení s autobazarem BestCars4U a jeho jednatelem bylo odročeno na leden. Soud se nekonal, obžalovaný chce jiného obhájce

Tomáš Skřipský 2019-11-02 08:23:00

CHOMUTOV (tos) – Dřív než začalo, skončilo ve čtvrtek u Okresního soudu v Chomutově první jednání ve věci Chomutovského autobazaru BestCars4U a jeho jednatele Petra Valeše. Firma i její jednatel a majitel v jedné osobě jsou obžalováni z desítek podvodů a zpronevěr, které měly spočívat v tom, že obžalovaný prodával auta klientů, ale peníze za ně jim „zapomínal“ vyplácet. Hlavní líčení ve věci, která se táhne už od roku 2016, nakonec vůbec nezačalo. Obžalovaný totiž v den jednání soudu doručil omluvenku, v níž oznámil, že vypověděl právní zastoupení; soud mu tak bude muset určit nového obhájce. Líčení bylo odročeno na 30. ledna 2020.

Podle obžaloby, jejíž znění máme k dispozici, došlo k podivným prodejům automobilů ve 25 případech. Autobazar zůstal ve většině z nich svým klientům dlužit celou prodejní cenu, některým vyplatil jen její část. Vyrovnání s jinými klienty prý někdy probíhalo i tak, že jednatel prostě dal věřitelům jiný vůz z nabídky bazaru.

Jak vyplývá z tvrzení jednoho z poškozených, nejméně v jednom případě mělo k právoplatnému prodeji a následnému převodu vozu dojít nejen bez souhlasu jeho majitele, ale dokonce i bez dokladů k vozidlu. „Auto jsem mu dal jen tak bez papírů s tím, že na něj začne shánět kupce. Pak jsem najednou zjistil, že je prodané a přepsané na nového vlastníka,“ tvrdí bývalý majitel vozu. I jemu v BestCars4U dluží celou prodejní cenu, něco přes 150 tisíc korun. Pokud k prodeji došlo skutečně tak, jak svědek popisuje, znamenalo by to, že si v bazaru buď uměli „vyrobit“ všechny potřebné doklady anebo dokázali zařídit převod bez nich. Je těžké odhadnout, která varianta zní pravděpodobněji.

Další pikantností je, že nové majitele vozů, kteří za ně v dobré víře zaplatili buď hotově nebo prostředky z úvěru, policisté ani obžaloba nepočítají mezi poškozené. Řada z nich přitom musela svá auta vydat do policejní a později soudní úschovy. Znamená to, že ani tito lidé dodnes nemají ani svá auta, ani peníze. Ti se budou muset náhrady škody domáhat nikoli v rámci trestního řízení, ale v samostatném občansko–právním sporu.

Tak jako tak se zdá, že naděje na vrácení všech peněz každému z poškozených se blíží nule. Celkově způsobená škoda činí podle obžaloby téměř 6,5 miliónu korun, zatímco autobazar je na jednom svém bankovním účtu přes 440 tisíc korun v mínusu a 432 tisíc činí pohledávky po splatnosti; na druhém firemním účtu zbylo 1600 korun. Firma dále dluží bezmála 200 tisíc korun na daních a pokutách.

Sám Petr Valeš měl na krku několik exekucí, z nichž tři byly v době podání obžaloby (léto 2018) stále v chodu. Obžalovaný jednatel přitom sám sebe počítá mezi poškozené, protože vše podle něj měli zavinit dnes už bývalí zaměstnanci firmy. Z výpovědí poškozených a svědků citovaných v obžalobě však vyplývá, že v každém z problematických prodejů se Petr Valeš nějakým způsobem angažoval. V případě uznání viny jednateli hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video