U hranic vyroste obří odpočívka pro kamiony

Redakce 2019-11-03 09:42:00

HORA SV. ŠEBESTIÁNA (r) — O stavu příprav na výstavbu odpočívky pro kamiony u hraničního přechodu Hora sv. Šebestiána informovali starosty dotčených obcí zástupci chomutovské Správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na koordinační schůzce, která se uskutečnila na Obecním úřadu Hory Svatého Šebestiána. Již dokončená studie odpočívadla počítá s téměř devadesáti parkovacími místy pro nákladní auta, s čerpací stanicí pohonných hmot, s restaurací a dalším vybavením.

„Máme hotovou technickou studii a nyní budeme projekt posuzovat v rámci vlivu na životní prostředí. Následně bychom chtěli zpracovat dokumentaci pro územní rozhodnutí, vykoupit pozemky, získat stavební povolení a začít stavět. Pokud nenastanou komplikace, je reálné začít do sedmi let,“ představil starostům aktuální stav přípravy vedoucí úseku výstavby na Správě Chomutov Marek Sotona. Odpočívka má být na straně od Německa k Hoře Svatého Šebestiána. Projekt počítá i s úpravou pro odbočení na odpočívku z protisměru.

Silnice I/7, která je od Chomutova pokračováním dálnice D7, je před hranicemi střídavě třípruhová a dvoupruhová. „Za poslední roky je viditelný nárůst intenzit dopravy. Hlavně v zimě je patrné, že stávající kategorie přestává být dostačující, zejména v místech, kde je pouze dvoupruh,“ narážel na možnost rozšíření silnice starosta Křimova Milan Váňa. Podle něj je v zimě silnice nebezpečná, tvoří se kolony a vzhledem k množství kamionů je i údržba těžce proveditelná. Otázka rozšíření silnice bude podle Správy Chomutov na pořadu dne po příštím sčítání dopravy v roce 2020.

Pro Horu Svatého Šebestiána je zásadní bezpečnost. Silnice I/7 vede totiž průtahem přes obec. „Současné omezení 50 km/h nikdo nerespektuje. Přejít silnici je v podstatě hazard. Nedodržování povolené rychlosti má pak vliv i na hluk v obci,“ vypočítala dopravní problémy starostka Lenka Štelcichová. Stavba obchvatu není ekonomicky obhajitelná. Zástupci ŘSD starostce nabídli provést kontrolní měření hluku. Na základě výsledků pak mohou být navržena opatření. „Dodržování povolené rychlosti je na Policii ČR,“ dodal Marek Sotona.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video