Za utýrání tříletého chlapce otčím dostal 16 let

Lucie Steklá 2019-10-31 14:15:51

Mareček zemřel letos v únoru na následky dlouhodobého týrání, u soudu stane i jeho matka.

Ústí nad Labem, Louny (lus, caj) Na šestnáct let do vězení poslal minulý týden ústecký krajský soud za týrání a těžké ublížení na zdraví malého dítěte jeho otčíma Josefa K. Marečkovi nebyly ještě ani tři roky. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce, který navrhoval uložit trest ve výši kolem dvaceti let za vraždu a týrání, se na místě odvolal. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Otřesný případ se stal letos v únoru v jednom z lounských bytů, v němž žila s dítětem jeho matka Simona T. s přítelem Josefem K. Stíhání čelí i matka chlapce.

Muž se k činu částečně doznal. Popřel, že by dítě pálil, připustil, že ho svou výchovou zabil. Při posledním slovu se omluvil rodině chlapce. „Nechtěl jsem, aby to tak dopadlo, a moc mě to mrzí,“ řekl. Dítě podle znalců zemřelo následkem brutálního fyzického násilí. Stopy DNA chlapce se našly mimo jiné na žehličce. K bití otčím používal podle soudu dlaně, vařečku, kousal ho, sprchoval studenou vodou nebo nechával klečet s nataženýma rukama, na které mu pokládal knížky. Soudkyně Halka Lacinová uvedla, že muž se choval zvlášť surovým a trýznivým způsobem a jednal tak delší dobu. Lítost hodnotil soud pouze jako formální. Motivací jeho činu byla podle soudkyně snaha o převýchovu chlapce.

Mezi těžkým ublížením na zdraví s následkem smrti a neúmyslnou vraždou je podle soudkyně tenká hranice. „Nebylo dne, a-bych nad tímto případem nepřemýšlela,“ řekla s tím, že podle ní chyběl aktivní vztah pachatele ke smrti dítěte. Muž mohl před-pokládat, že by mu mohl způsobit těžké ublížení na zdraví, ale nepočítal se smrtí.

Státní zástupce Vladimír Jan uvedl, že je na místě kvalifikovat jednání Josefa K. jako vraždu a trest 20 let se mu jeví jako přiměřený. „Chci zdůraznit surovost a trýznivost způsobu provedení, dobu, po kterou to probíhalo, a neodčinitelný následek, tedy smrt nezletilého,“ řekl Jan. Za přitěžující okolnost soudkyně označila to, že Josef K. týral malé dítě bez možnosti obrany, zločin ublížení na zdraví se opakoval a údery přes nezhojená zranění musela působit dítěti velkou bolest. Znalci muže označili za agresivního a možnost resocializace za sníženou. Trestní sazba v případu těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti je osm až 16 let. Soud dospěl k závěru, že je na místě uložit trest na samé horní hranici sazby.

Před soudem by mohla stanout i matka chlapce, zatím je stíhaná za neposkytnutí pomoci a ohrožování výchovy dítěte. V hlavním líčení u soudu v Ústí vystupovala jako svědkyně. Chlapce také bila, nikdy ale podle soudu tak surově jako otčím. V případu Simony T., matky Marečka, soudkyně lounského okresního soudu Adéla Baranová ne-souhlasí s právní kvalifikací státního. Ženě nyní hrozí za přihlížení fyzickému násilí nejvýše pět let vězení. Soudkyně navrhuje kvalifikaci s vyšší trestní sazbou, a tudíž přeložení věci ke krajskému soudu. „Spis byl předložen Vrchnímu soudu v Praze za účelem rozhodnutí o věcné příslušnosti. Spis jsem tam předložila proto, neboť jsem názoru, že jednání obviněné bylo závažnější, než jak bylo podáno v obžalobě a o věci by měl rozhodovat Krajský soud v Ústí nad Labem,“ řekla soudkyně.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video