Za pomoc převzali tituly Gentleman silnic a Mladý hrdina

Redakce 2019-11-11 10:05:00

CHOMUTOV/JIRKOV (r) — Poslední lednová sobota letos v Jirkově nebyla obyčejným dnem. V podvečer tam na přechodu pro chodce auto srazilo ženu se dvěma dětmi. Naštěstí byli poblíž řidič trolejbusu Jakub Toman a kolemjdoucí Milan Hausdorf. Ti poskytli zraněné matce první pomoc a zasloužili si tak ocenění Gentleman silnic. O její vyděšené děti se mezitím postarala mladá studentka zdravotní školy Markéta Petrová, která šla kolem. Ta za svou obětavost obdržela titul Mladý hrdina určený pro odvážné mladé lidi — žáky a studenty. Ocenění všichni tři převzali minulý týden v prostorách Územního odboru Policie ČR v Chomutově z rukou Ireny Buriánkové, ředitelky projektů Gentleman silnic a Mladý hrdina.

Jakub Toman byl zrovna na brigádě jako řidič trolejbusu. Po výjezdu z nádraží ale daleko nedojel — křižovatka byla kvůli nehodě zablokovaná. Řidič neváhal a vyběhl na pomoc ke sražené ženě. „Využil jsem toho, co mě naučili v práci: dal jsem ji do stabilizované polohy, měřil jsem jí tep,“ vysvětlil nový Gentleman silnic, který se základy první pomoci naučil při práci hasiče.

„Když už se člověk přichomýtne k takové nehodě a není mu to úplně cizí, tak přece pomůže,“ shrnuje Jakub Toman stručně a skromně své statečné počínání při nehodě.

Druhý oceněný, Milan Hausdorf, šel v době nehody zrovna kolem i s rodinou. „Když jsem viděl, že žena letěla několik metrů, hned jsem volal rychlou a policii a běžel jsem ke zraněné,“ popsal svou hbitou reakci a vyjádřil rozhořčení nad tím, že řidič auta chtěl ženu i děti odvézt do nemocnice. „Věděl jsem, že se zraněnými se musí hýbat co nejméně,“ vysvětluje. Základy první pomoci zná z práce na stavbách i ze života po boku zdravotní sestry.

Sražených dětí se při nehodě ujala studentka střední zdravotnické školy Markéta Petrová, která šla zrovna z obchodu. „Doběhla jsem ke křižovatce, kde jsem viděla, že se něco stalo. Řekli mi, že bych mohla pomoct dětem,“ popsala Markéta svou vzpomínku na kritický večer. Poté, co dva chlapce našla v autě, kam je uložil jeho řidič, se o ně postarala a uklidňovala je do doby, než přijela sanitka.

Celý příběh ukazuje, že pomoci druhým může opravdu každý bez ohledu na věk. „Obětem nehody v tomto případě pomohli jak dospělí, tak i mladá dívka,“ poznamenala Ivana Buriánková.

„Všichni tři prokázali velkou obětavost a schopnost rychle a účinně reagovat, když bylo potřeba pomoct,“ odůvodnila, proč byli pro ocenění vybraní právě Jakub Toman, Milan Hausdorf a Markéta Petrová. Jde již o 191. a 192. titul Gentleman silnic a 46. titul Mladý hrdina.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu sedmnáctiletého mladíka.

Projekt Mladý hrdina odstartovala Česká pojišťovna v září 2017. Cílem je oceňovat výjimečné činy dětí a mladých lidí a nacházet tak příběhy, které mohou inspirovat jejich vrstevníky.

Foto: Ocenění gentlemani silnic Jakub Toman (vlevo) a Milan Hausdorf s mladou hrdinkou Markétou Petrovou. Foto: Archiv organizátorů

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video