Do stávky se zapojila gymnázia v Lounech a Žatci, speciální škola v Lounech a tři žatecké základky

Redakce 2019-11-05 12:46:00

Školské odbory na středu 6. listopadu vyhlásily stávku. V okrese Louny se do ní zapojí podle dostupných informací jen tři základní školy v Žatci, tamní gymnázium a Gymnázium Václava Hlavatého v Lounech. V ostatních školách stávku podporují, ale výuku nepřeruší. „Chtěli bychom se omluvit rodičům i zřizovatelům, že jim zkomplikujeme život,“ řekl předseda školských odborů František Dobšík, který následně připomněl postup vyjednávání o růstu mezd i neférový přístup ministerstva školství v této věci. Místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová uvedla: „Máme signály z regionů, že se zapojí přes 50 procent škol.“ Podle ní některé školy budou zcela zavřeny a další budou mít pro děti jiný program. Školy, které se zapojí, budou označeny logem s podporou stávky.

Okres Louny (red) K celostátní stávce učitelů se ve středu 6. listopadu připojí ze základních škol v okrese Louny tři žatecké. Pět základních škol v Lounech ani dvě základky v Podbořanech stávkovat nebudou a výuka bude fungovat v běžném režimu. Stávkovat budou také gymnázia v Lounech i Žatci.

Po celý den mají být ve středu zavřené tři žatecké školy - ZŠ Komenského alej, ZŠ nám. 28. října a ZŠ Jižní. Mateřské školy a základní školy ve Dvořákově ulici a v ulici Petra Bezruče budou fungovat v běžném provozu. Pro děti z uzavřených škol bude zajištěný náhradní prostor a program v budově Městského divadla.

V Žatci se připravují na „stávkovou“ středu. „Kopírujeme provoz školních družin, to znamená, že divadlo bude otevřené od 6 do 17 hodin. Pitný režim zajistí město Žatec, stravu pro své děti musí zajistit rodiče a dát jídlo dětem s sebou do divadla," popsala část opatření starostka Žatce Zdeňka Hamousová. Rodiče byli požádáni, aby nahlásili nejpozději do úterý 5. listopadu do 19 hodin, zda své dítě do divadla v den učitelské stávky umístí. Podle počtu věkového složení dětí v divadle se pro ně bude ve středu upravovat program. „Počítáme s dopoledním i odpoledním promítáním filmů a dalším programem v divadle. Máme domluvenou spolupráci s Městskou knihovnou a Domem dětí a mládeže Žatec. Děkujeme rodičům za pochopení a za jejich zpětnou vazbu,“ doplnila starostka Žatce.

Sdělení ředitele žateckého gymnázia Miroslava Řebíčka zní: „Ve středu 6. 11. 2019 bude škola mimo provoz z důvodu účasti na stávce vyhlášené ČMOS.“

"My nestávkujeme, ale to neznamená, že se stávkovými požadavky nesouhlasíme. Stávka byla organizovaná velmi narychlo, což by narušilo i naše plánované akce v tento den a po podzimních prázdninách jsme nechtěli rodičům přidělávat starosti.  Vedení školy učitelům ve stávce nebránilo, ale z řad našich učitelů žádná stávková iniciativa nevznikla," sdělila Zděnka Pejšová, ředitelka ZŠ Petra Bezruče v Žatci.

Stávku podpoří také Gymnázium Václava Hlavatého v Lounech„Milí žáci, vážení rodiče, vzhledem ke skutečnosti, že většina učitelů (více než 80 %) gymnázia se při projednání stávky vyhlášené Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství na středu 6. 11. 2019 rozhodla do této jednodenní stávky zapojit, není možné v tento den organizačně zajistit výuku ani dohled nad žáky při náhradním programu. Oznamuji Vám proto, že ve středu 6. 11. 2019 bude v plném rozsahu přerušen provoz školy, zrušena výuka a škola zůstane uzavřena. Výuka dle řádného rozvrhu bude znovu obnovena od čtvrtka 7. 11. 2019. Omlouváme se za případné komplikace a věříme ve Vaše pochopení důvodů této mimořádné situace i postojů našich učitelů,“ uvedl na webu školy Daniel Syrovátko, ředitel školy.

Ze základních škol v Lounech stávkuje jen jedna - Speciální základní škola Louny. V obcích na Lounsku se do stávky žádná nezapojí. Všechny školy o svém rozhodnutí během úterního dne informovaly rodiče prostřednictvím svých webových stránek či profilů na sociálních sítích. „Vážení rodiče, Odborový svaz pracovníků ve školství vyhlásil na středu 6.11.2019 stávku. Pedagogičtí zaměstnanci naší školy stávku podporují, avšak nestávkují. Škola tedy bude v tento den fungovat v nezměněném režimu tak jako obvykle,“ uvádí vedení ZŠ P. Holého Louny. Podobné prohlášení vydala ZŠ J. A. Komenského Louny: „Vážení rodiče. Odborový svaz pracovníků ve školství vyhlásil na středu 6. 11. 2019 stávku. Pedagogičtí zaměstnanci naší školy podporují zvýšení platů o 15%, ale stávkovat nebudou.“ Stejně jako ZŠ Přemyslovců: "Vážení rodiče, ČMOS pracovníků školství vyhlásil na středu 6. 11. 2019 jednodenní stávku. Oznamujeme Vám, že se naše škola připravované stávky nezúčastní.“ Výuka podle rozvrhů jednotlivých tříd bez omezení a bez úprav bude podle vyjádření Věry Benešové probíhat také v ZŠ Školní v Lounech. Stávku podporují, ale neúčastní se jí také učitelé ZŠ a MŠ Kpt. O. Jaroše v Lounech. Vedení školy k celé situaci vydalo obsáhlé vyjádření. „Základní a Mateřská škola Kpt. Otakara Jaroše v Lounech se stávky 6. 11. 2019, ke které nás vyzvaly odbory prostřednictvím ČMOS, nezúčastní. Důvodem neúčasti však je pouze nesouhlas s požadavky ČMOS. Stávka upozorňující na platové a organizační problémy českého školství je potřebná a našla by širokou podporu, ale jít do stávky kvůli 1 – 2 % nám přijde nejen neetické, ale i naprosto zbytečné a jako promarněná příležitost. Náš pedagogický sbor se dostal do pasti. Když stávkovat nebudeme, budou učitelé zase všem pro smích a vláda bude argumentovat, že za ní učitelé stojí. Když do stávky půjdeme, dáme tím potvrzení odborům, že s jejich dosavadním vyjednáváním a ignorováním palčivějších systémových problémů souhlasíme. Jak je vidět, správné řešení neexistuje. Rozhodli jsme se tedy nakonec, že stávku této formy nepodpoříme, ale následujícím vyjádřením napravíme lži, nepravdy a zavádějící informace, které se v mediálním prostoru objevují, očerňují učitele a staví je do opozice proti společnosti.“ Celé vyjádření můžete najít na stránkách školy.

Klasicky podle rozvrhu jedou ve středu také školáci v Postoloprtech, Peruci, Panenském Týnci i Lipenci, Lenešicích.

Stávkovat nebudou ani na Podbořansku. „Naše škola zůstává v běžném provozu. Kdyby se něco změnilo, dám ještě dnes vědět,“ informovala v pondělí zástupkyně ředitelky ZŠ Husova v Podbořanech Jaroslava Kudláčková. Po poradě vedení školy se rozhodnutí do dnešního dne nezměnilo. „V naší škole se stávkovat nebude,“ zněla v pondělí odpověď ředitelky ZŠ TGM v Podbořanech Stanislavy Jiráskové.

„Zaměstnanci ZŠ a MŠ Vroutek podporují požadavky Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství, které uvádí jako důvody k vyhlášení stávky. Vyhlášení stávky v tomto období a v krátkém termínu nepovažujeme za nejlepší řešení. Mimo jiné i z uvedeného důvodu se ke stávce naše škola nepřipojí a její provoz bude bez omezení,“ uvedl ředitel školy ve Vroutku Milan Armstark s tím, že podrobnější vyjádření je umístěno na webových stránkách školy.

K vysvětlení stávky vydaly školské odbory prohlášení pro rodiče. „Vážení rodiče, chtěl bych Vás informovat o důvodech, které přiměly Českomoravský odborový svaz pracovníků školství vyhlásit jednodenní stávku a to na středu 6. 11. 2019.“


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video