Elektrárna ohrožuje zdraví lidí, tvrdí zpráva aktivistů

Lucie Steklá 2019-11-06 10:54:00

Ekologové z Greenpeace a Hnutí Duha boje proti elektrárně Počerady stupňují, chtějí její uzavření, ne prodej uhlobaronovi.

Lounsko (lus) Znečištění z uhelné elektrárny Počerady na Lounsku způsobí v České republice a za jejími hranicemi přes sto předčasných úmrtí ročně.  

Oblast jihovýchodně od jejích komínů, směrem na Louny a přilehlé vesnice, je nejvíce zasažena spadem toxické rtuti. Dochází k akumulaci jejího škodlivého množství ve vodních rostlinách a živočiších. Ve společné zprávě to v říjnu uvedly organizace Greenpeace a Hnutí Duha. Vycházejí z podrobného modelování šíření znečištění ovzduší. Společnost ČEZ, vlastník elektrárny, tvrdí, že zákonem dané emisní limity splňuje.

Majitel uvažuje o jejím prodeji. A právě na to Greenpeace a Duha společně upozorňují. Tím, že by elektrárna Počerady, pokud Dozorčí rada ČEZ nezabrání plánovanému prodeji do portfolia uhlobarona Pavla Tykače, mohla místo snižování emisí pokračovat ve znečišťování ovzduší stejným způsobem či dokonce ještě více. Studie vznikla, aby ukázala, že znečištění z elektrárny Počerady a z něj plynoucí dopady na zdraví lidí jsou velmi závažné.

Elektrárna Počerady je podle zprávy v sou-časné době v České republice největším zdrojem znečištění ovzduší v kategorii uhelných elektráren. „Emise látek znečišťujících ovzduší, zejména mikroskopických prachových částic a emisí oxidu dusičitého, zasahují řadu lidí a zvyšují riziko onemocnění jako mozkové příhody, rakovina plic, dýchací choroby u dospělých i onemocnění dýchacího traktu u dětí. V roce 2017 byla elektrárna podle výsledných výpočtů odpovědná nejen za spad rtuti a 111 předčasných úmrtí, ale také za 1 694 astmatických záchvatů, 48 nových případů chronické bronchitidy, 80 hospitalizací a přes 45 tisíc dnů pracovní neschopnosti,“ uvádí studie. „Nejhorším zdravotním dopadem elektrárny Počerady je jednoduše to, že zabíjí lidi. Kdyby ČEZ neprodal nejšpinavější uhelnou elektrárnu v ČR uhlobaronovi a místo toho ji uzavřel, každý rok by tím za-bránil řadě předčasných úmrtí,“ řekl Jan Rovenský, vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace.

Podle ČEZu Počerady splňují všechny emisní limity a několik let se připravuje na nové, které začnou platit za dva roky. „Pokud se uvádí, že elektrárna vypouští nejvíce emisí, je to kvůli tomu, že je největší a ne proto, že by nedodržovala emisní limity. Nemá vyšší emise než jiné elektrárny tohoto typu na jednotku výkonu, jen prostě vyrábí těch megawattů nejvíce ze všech,“ vysvětlil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle jeho slov budou v následujících dvou letech probíhat úpravy na výrobních blocích tak, aby nové emisní limity včetně pro rtuť elektrárna splňovala.

„Uhelná elektrárna Počerady je také největším zdrojem skleníkového oxidu uhličitého v Česku. Její další dlouhodobý provoz je v rozporu se zodpovědnou klimatickou politikou. Její uzavření do pár let předpokládá i Státní energetická koncepce ČR. Prodej Počerad je krajně nevýhodný pro občany, stát i pro ČEZ,“ tvrdí vedoucí klimatického a energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Proti prodeji elektrárny se vyslovili i zástupci samospráv. „Útlum výroby elektrické energie a provedená opatření ke snižování emisí z uhelné elektrárny Počerady lidé žijící v okolí vnímají a prakticky pociťují. Proto dění okolo elektrárny sledujeme velmi pozorně. Záruku toho, že trend útlumu výroby bude pokračovat, vidíme právě v tom, že nedojde ke změně vlastníka a že zůstane v rukách společnosti ČEZ, aby Česká republika byla schopna zajistit omezování negativních dopadů na klimatické změny nejen proto, že se k tomu zavázala, ale proto, že je to důležitý krok k ozdravení prostředí, ve kterém žijeme,“ řekl starostka Dobroměřic Ivana Sihlovcová.

foto: Přidali se k výzvě. K výzvě „Zastav smrad z Počerad” se na webové adrese smradzpocerad.cz připojilo také uskupení Zelené Louny, samostatná místní organizace Strany zelených.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video