Čas dětství rozchodem rodičů končit nemusí

2019-10-29 12:15:00

V naší společnosti je bohužel stále vysoké množství rozvodů. Založit si svou rodinu již dnes není z ekonomického hlediska nutnost, jako tomu bylo ještě počátkem 20. století. Je to příležitost, pro kterou se můžeme, ale také nemusíme rozhodnout. Přejeme si, aby nás rodina učinila spokojenými, že si v ní prožijeme štěstí, že budeme s lidmi, které milujeme. Křehké emocionální vztahy, které jsou jediným reálným poutem v dnešní rodině, však nejsou tou nejlepší pojistkou trvalosti vztahu. Rozvod je většinou velmi negativní zkušeností a v současném světě už přestal být znamením, které zařadí „neúplnou rodinu“ do spodních pater společnosti. Podíváme-li se kolem sebe, zjistíme, že mnoho dětí žije buď s jedním z rodičů, nebo ve střídavé péči. Podle psychologů prožívá dítě rozvod nebo rozchod rodičů hned po smrti někoho z rodiny jako nejtraumatičtější událost. Přesto se mohou rodiče pokusit svému dítěti život „po rozpadu rodiny“ lépe zvládnout. Je nutné mít na paměti, že maximálnímu stresu jsou vystaveni nejen rodiče, ale především také děti s nimi žijící. Důsledky těchto působení rozvrácených partnerských vztahů rodičů dítěte, jejich rozchod a následné uspořádání péče o dítě se projevují nejen bezprostředně, ale také v pozdějším období života, ve vzorcích chování dítěte v pubertě a na začátku dospělosti dítěte.

Na Mostecku v říjnu končí projekt „Cochemský model v ČR“, který zde v uplynulých dvou letech umožnil zavádění nových metod práce s rodinou v opatrovnickém řízení. Cochemská praxe má svůj původ v sousedním Německu, kde je používána již od 90. let. Jejími hlavními principy jsou důraz na práci s rodiči s cílem naučit je komunikovat a zohlednění zájmů a potřeb dítěte. Cochemský model vychází z předpokladu, že dítě má možnost tuto náročnou změnu v rodinném uspořádání zvládnout tehdy, pokud ji zvládnou rodiče. K tomu může napomoci včasná dohoda rodičů v důležitých otázkách péče o společné děti, která je následně preferována před názorem soudu. Více než třem stovkám rodičů byla nabídnuta bezplatně mediace, krátký vzdělávací seminář nebo individuální psychoterapie. Projekt byl financovaný prostřednictvím Evropského sociálního fondu a jeho součástí byla evaluace probíhajících aktivit včetně porovnání Cochemské praxe, realizované na mosteckém soudě s běžnou praxí používanou na jiných soudech. Mimo jiné bylo cílem evaluátorů zachytit rozdíly u soudních řízení ukončených dohodou u případů s aplikovanými novými metodami práce a bez této aplikace. Výsledky jasně ukazují, že v případech, kdy byly aplikovány různé formy podpory pro rozvádějící se páry (tj. edukace/mediace/terapie nebo jejich různé kombinace), se obecně podařilo dosáhnout mnohem častěji dohody. U případů, kde se tyto přístupy nenabízely, se podařilo dosáhnout dohody „pouze“ u 31,41 %, zatímco u párů, které prošly touto formou podpory, je míra dohody 57,66 %. Rozdíl 26,26 procentních bodů lze považovat za významný výsledek a asociace s aplikací Cochemské praxe je proto značná. Mediace prostřednictvím nezávislého mediátora mimo jiné umožňuje rozcházejícím se párům urychleně řešit spory, zmírnit konflikty a v neposlední řadě uspořit nemalé prostředky vynaložené na advokáty. Odborné služby mediátorů bude nadále nabízet Diakonie v Mostě. Mediace pro páry bude nabízena pro všechny zájemce z Ústeckého kraje zdarma. Zájemci se mohou objednat na telefonním čísle: 775 114 485 nebo 606 438 852.

-------------

V roce 2018 se v České republice rozvedlo 24 122 párů. Ve více než 14 000 případů měli rozvádění manželé nezletilé děti. Podle odborníků dítě po rozpadu rodiny nejvíce zasahuje intenzita konfliktů mezi rodiči. Vleklé spory, vzájemné útoky, projevy nesnášenlivosti mezi rodiči nebo dokonce popouzení dítěte proti některému z rodičů jsou významnými faktory, které ovlivňují zdravý vývoj dítěte.

------------

Co prožívá a cítí dítě rozvedených rodičů?

l Naději a touhu, že se to změní

l Strach z budoucnosti

l Myslí si, že jsou příčinou rozvodu a obviňují sebe sama

l Úlevu, že je konec hádkám

l Konflikty v rodině kvůli příbuzným z obou stran

l Vztek – moji rodiče to nezvládli

l Pocit, že ho jeden rodič zneužívá proti druhému

l Ohrožení, jestliže je porušováno právo na soukromí (kontakt s druhým rodičem)

l Zlost na rodiče, který si našel nového partnera, více odchází z domu

l Odpor k rodiči, který se snaží získávat „informace" o druhém rodiči

l Nenávist k tomu rodiči, který ho nutí popírat náklonnost k druhému rodiči

l Ohrožení a nespokojenost s finanční situací, pokud se po rozvodu výrazně změní

--------- 

Otázky k zamyšlení pro rodiče:

Opravdu chceme, aby naše děti zvládly rozvod co nejlépe?

Záleží nám na tom, s jakými vzory a jak vyrovnaně půjdou ve svých životech dál?

Umíme, můžeme a chceme jim v tom pomoci?

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video