Po redukcích nemá kdo uklízet obce

Jan Vnouček 2012-03-05 00:38:00

Podbořansko – Chtějí pracovat, přesto začátkem března přišli o práci. Starostové o ně stojí, přesto se bez nich budou muset obejít. Řeč je o mnoha veřejně prospěšných pracovnících, kteří v obcích zajišťovali základní údržbu či se významně podíleli na provozu veřejných zařízení.  Úřad práce chce, aby je nahradili nezaměstnaní v rámci veřejné služby, kterým nemusí nijak přispívat na mzdu. Bohužel těm zase často chybí kvalifikace, pracovní návyky a obce nemají jasno v jejich pracovně-právním postavení.  Velké problémy s tím mají v Podbořanech, Očihově i jinde.

„Je to na hlavu postavené. My chceme dělat, a brání nám v tom. A ti z veřejné služby nechtějí, a musí. Já dělám ráda, a kde teď seženu práci,“ smutní například Hana Broumová, která k 29. únoru přišla o místo u Města Vroutek.
Úřad práce totiž razantně snížil příspěvky na veřejně prospěšné pracovníky, a tím omezil jejich počet. A není v silách radnic, aby si je dále platili sami.
Úřad práce v tom je ovšem nevinně. Státu totiž došly finance z evropských fondů, které se používaly na tyto účely.  Přesná čísla, o kolik bude počet VPP snížen, nebyl ještě koncem února znám. „Ke konci února 2012 bylo v celém okrese  uzavřeno 67 smluv s obcemi na 148 pracovníků zařazených na VPP. Od března 2012 budou uzavírány nové dohody na VPP, které budou financované ze státního rozpočtu. V roce 2011 byly financovány i z prostředků Evropského sociálního fondu ve výši 14 mil. Kč. Legislativní podpora v podobě většího zavedení veřejné služby (VS) má však výrazně ovlivnit i úklid veřejných prostranství a nahradit i nižší počet pracovníků zařazených prostřednictvím dohod o provedení VPP,“ nabízí řešení Vratislav Pražák, ředitel Úřadu práce ČR, kontaktního pracoviště Louny. „Kontinuálně se zpřísňují pravidla pro výběr uchazečů podpořených v rámci VPP. Je nutné docílit toho, aby šanci dostali i další uchazeči o zaměstnání, kteří ještě na podpořeném pracovním místě v minulosti nepracovali. Nástroj VPP je určen jako podpora uchazečů o zaměstnání, ne zaměstnavatelů,“ dodává.
Nová situace ale přidělala starosti například v Podbořanech, kde kromě jiného řeší akutní nedostatek pracovnic v domě s pečovatelskou službou. Ze čtyř pečovatelek v rámci VPP měla zůstat jen jedna, přinejlepším dvě. Situace došla tak daleko, že se podle tajemníka Martina Gutzera zastupitelstvo města bude muset zamyslet na budoucností tohoto zařízení. Podbořany žádaly nově celkem o 27 veřejně prospěšných pracovníků, očekávaly však, že dostanou zlomek tohoto čísla. Ani v jiných obcích nevidí věci růžově. „Ze sedmi VPP nám prý nechají jednoho. Zatím to tak nevadí, zametání a hrabání můžeme nahradit veřejnou službou. Ale až začne sekání trávy, bude to problém. Sekačku můžu dát jen vyškolenému pracovníkovi,“ konstatuje starosta Lubence Bohumil Peterka. Jiné úskalí vidí hlava vroutecké radnice. „Veřejnou službu nemůžeš využívat jako stálé zaměstnance. Mají to jen na 20 hodin týdně, takže se špatně využijí pro různé specializované práce,“ tvrdí Jaromír Kubelka. A starosta Nepomyšle ho doplňuje: „Lidi na veřejnou službu chodí a hlásí se. Potřebuju ale člověka, který by je kontrolovat, úkolovat je, psal hodnocení. Na to já nemám čas. Koordinátora dávají až od 20 pracovníků na veřejnou službu, a tolik my nepotřebujeme,“ krčí rameny Josef Lněníček. Očihovské starostce Janě Kronďákové se objednaní nezaměstnaní buď nenahlásili anebo jsou v pracovní neschopnosti. A protože ze dvou VPP, o jednoho přišla, láme si hlavu, jak zajistí pořádek veřejných prostranství v obci.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video