Havlovo gesto vítězství na Masarykově náměstí

Alla Želinská 2019-11-15 09:05:00

Masarykovo náměstí v centru Podbořan bude zdobit od pátku 15. listopadu nová socha. Právě v tento den v 17 hodin má být slavnostně odhalena u příležitosti oslav 30 let od začátku sametové revoluce.

Autorem symbolické sochy je dřevosochař Martin Kučera z Nového Bydžova, jehož tvorbu Podbořanští již znají. Jiné dílo tohoto sochaře je už ve městě od loňska – vždy o vánočních svátcích k vidění u vánočního stromu.

„Socha je přes 2 metry vysoká, je z dubového dřeva, které zůstalo z předešlé akce u vás ve městě. Jedná se o ruku se symbolickým gestem vítězství. S tímto nápadem mě oslovil Martin Cyprian. Socha je hrubě opracovaná motorovou pilou a obroušená a barevně dostínovaná syntetickou barvou s následnou patinou,“ prozradil Martin Kučera, který sochu tvořil přímo v Podbořanech u radnice v areálu moštárny. „Pracovalo se mi velmi dobře vzhledem k prostředí a super kolektivu kolem sebe s velmi vřelým přístupem. Velmi rád jsem pozvání ke spolupráci přijal a rád se podílel na takovém díle,“ dodal sochař. Na samotném odhalení ale autor nebude. „Bohužel se v tento den musím zúčastnit jiné akce, kde budu přímo tvořit,“ upřesnil Kučera.

Sochu tak odhalí pravděpodobně starosta Podbořan Radek Reindl. Za nové dílo podle jeho slov město zaplatilo 16 tisíc korun. Stát bude na náměstí u prázdné trafiky vlevo.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video