Roztomilý vačnatec žije na zámku v Tuchořicích už skoro rok

Hedvika Mašková 2019-11-17 14:00:00

Terek neb Terezka? O tom nemají v Tuchořicích ještě jasno. Malý klokánek žije v tamějším Domově ,,Bez zámků“ necelý rok a s tím, zdali je samcem nebo samicí si zde ještě hlavu nelámali. Klokan Bennettův, jenž je tasmánským poddruhem klokana rudokrkého, doplňuje zdejší malou ZOO, kam se na zvířátka chodí v rámci integrace podívat děti z místní školy a mateřinky i maminky s kočárky.

,,Klokana jsme měli v naší malé ZOO už dříve, ale byl již starý a pošel. Poté jsme chtěli dalšího, ale všichni nám jen slibovali a nikdo už se neozval. Až se mě jednou zeptala herečka Tereza Ramba (Voříšková), co bychom k nám do Domova potřebovali, co bychom chtěli. Řekl jsem, že sháníme klokana. Tereza se pak dala na filmovém festivalu v Karlových Varech do řeči s hercem a zpěvákem Jiřím Macháčkem, který bydlí v Praze nedaleko sportovního areálu, kde mají také mini ZOO. Shodou okolností se jim tam čerstvě narodil klokánek, který nám byl přislíben,“ vysvětlil, jak ke klokánkovi přišli, ředitel Domova ,,Bez zámků“ v Tuchořicích Martin Nuhlíček.

A jelikož byl klokánek darem tuchořickým klientům od Terezy Voříškové, rozhodli se ho pojmenovat podle ní – Terek – ačkoli ještě nebylo určeno klokanovo pohlaví. V Tuchořicích žije od 18. prosince 2018, a poněvadž byl ještě maličký, netrávil zimu venku v ohradě, nýbrž v uvnitř v budově, kde bývali dříve ustájené koně. Tam se zřejmě usídlí i letos, přesto, že je klokan Bennetův dle lexikonu zvířat velmi otužilý a díky husté srsti na celém těle i na ocase snáší dobře nízké teploty.

,,Je to takový přerostlý králík, takže mu dáváme pečivo, zeleninu a speciální granule. Má se u nás doslova královsky,“ komentuje ještě klokaní jídelníček Martin Nuhlíček.

Vedle klokana mají v tuchořické mini ZOO také kamerunské ovečky, mývala a okrasné ptactvo. Ředitel místní organizace sdělil, že není problém se na zvířátka přijít kdykoli podívat, ale větší skupinu je potřeba ohlásit dopředu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video