Rozhodnuto: Valouny zůstanou, ale přibydou stromy

Tomáš Skřipský 2019-11-21 11:04:00

KADAŇ (tos) — Poslední velký krok k oživení Mírového náměstí v Kadani schválili na svém posledním zasedání tamní radní. Bude jím úprava povrchu a výsadba několika stromů ve středu náměstí, což umožní nejen pohodlnější chůzi, ale i osvěžující posezení ve stínu za letních horkých dnů.

Jak upozornil starosta Jiří Kulhánek, schválení úprav v radě města předcházela složitá jednání s památkáři, která radnice o budoucí podobě náměstí neúspěšně vedla celé roky. „Jsem trpělivý člověk a podobou náměstí se zabývám asi patnáct let, ale nikam to nevede. Domluvil jsem se s panem architektem, že by zpracoval nějaké návrhy, ale děvčatům z Národního památkového ústavu se to nelíbilo. Cílem je, aby v centru byli lidé. Ale když se po náměstí nedá chodit, tak tam asi nebudou,“ řekl starosta.

Jak vysvětlil, architekt zpracoval několik nových variant povrchu podle požadavku památkářek, ale konstatoval, že střed náměstí bude — na rozdíl od původního návrhu — totálně neprůchodný.

„Památkářky nám ještě nedaly žádné stanovisko, asi nad tím rozjímají. Takže jsem to vzal do rady a navrhl nechat náměstí, jak je, a jen přerovnat valouny, které tvoří většinu povrchu, protože tím pádem památkářky nemohou namítat nic. Necháme chodníky, které už středem náměstí vedou, a nebudeme za šílené peníze dělat nové, protože není proč,“ přiblížil novou strategii starosta.

Radnice na náměstí rovněž nechá vysadit čtyři stromy, na kterých se už s památkáři dohodla. „Plochu náměstí kousek po kousku urovnáme, každý rok část. Pan architekt ještě vymyslí, kde by na náměstí mohl být další vodní prvek, pod stromy doděláme lavičky a bude to. Protože jinak by úpravy stály několik desítek miliónů korun a chodit by se po tom stejně nedalo. Členové rady s mým návrhem souhlasili, protože jinak bychom se nikdy nedobrali konce,“ řekl Kulhánek.

První etapu úprav by město rádo realizovalo na jaře příštího roku. Začít chce přeskládáním zadní části náměstí u spořitelny a výsadbou stromů, protože ty porostou řadu let, než vytvoří korunu a začnou dávat kýžený stín, bez nějž se náměstí každé léto mění v nehostinnou poušť. „Musíme tam udělat i sondy, jestli tam nezasahuje nějaký sklep nebo tam není kaverna. Nebude to úplně jednoduché,“ uzavřel starosta.

Foto: Nepohodlné valouny na kadaňském náměstí, které chce radnice postupně přeskládat do roviny. Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video