Třicet let svobody v Lounech mapuje kniha sedmi autorů

Lucie Steklá 2019-11-22 14:27:00

Louny (lus) Veřejnost, vedení města Loun, zakládající členové Občanského fóra v Lounech i ti, kteří se účastnili stávek na lounském náměstí. Ti všichni si společně připomněli, že svobody si je třeba vážit a bojovat za ni. „V uplynulých dnech jsem přemýšlel, zda nám tohle výročí za to bude stát. Zda pro nás má hodnotu. Má. Pro nás v Lounech, pro tisíce dalších, kteří se účastní demonstrací a shromáždění,“ řekl lounský starosta Pavel Janda.

Na úvod zazpíval sbor Kvítek českou hymnu, několik písní na kytaru zahrál a zazpíval ředitel lounské umělecké školy Petr Novotný. K přítomným v hledišti promluvili Alexandra Suková a Josef Zika, zakládající členové Občanského fóra v Lounech a Vladimír Budinský. „Myslím, že za třicet let se u nás hodně povedlo. Život je u nás lepší a svoboda, kterou jsme si v listopadu 1989 vybojovali, nám umožnila, abychom jako občané České republiky obstáli v další velké revoluci, která pak přišla s počítači, mobily, globalizací i obrovskou technologickou a komunikační změnou. Kdyby nebylo listopadu ´89, tak by nám všem ujel vlak definitivně. Chtěl bych vám, kteří patříte mezi dvě třetiny lidí, kteří vidí listopad ´89 pozitivně, i těm zbývajícím spoluobčanům popřát hodně zdraví a štěstí. Věřím totiž, že to, co se před třiceti lety začalo, to všechno pomohlo úplně nám všem, měli jsme možnost být svědky a přímými účastníky historické změny. To je velké životní štěstí. Mnozí před námi to neměli a prožili roky v nesvobodě, útlaku a nedostatku. Važme si toho. Být svobodný není ani dnes všude samozřejmost,“ řekl V. Budinský.

Po projevech přišlo na řadu představení nové knihy o Lounech, která při příležitosti třiceti let svobody vznikla. Iniciátorem vzniku knihy Louny 1989 – 2019 byl před rokem a půl tehdejší starosta Loun Radovan Šabata. Na vzniku knihy se podílelo texty a fotografiemi sedm autorů: Květa Tošnerová, Ladislav Bába, Bohumír Roedl, Jan Kerner, Radovan Šabata, Miroslav Kukla a Vladimír Antonín Hons. Křtu knihy, bez scénáře a pravidel, zato zvesela, se ujali čtyři z autorů, bez Kukly, Báby a Tošnerové, kteří se slavnostního večera neúčastnili, spolu se starostou Loun P. Jandou. Nechyběly krátké proslovy, i když, jak se přítomní dozvěděli, knihu zatím nikdo neviděl, a křest šampaňským. Před ukončením večera byli ještě oceněni autoři prací na téma revoluce z výtvarné soutěže, kterou vyhlásilo Vrchlického divadlo ve spolupráci s městem Louny. Poslední písní, která v divadle zazněla, byla Modlitba od Marty Kubišové, již si zazpívali všichni přítomní. Na závěr nedělního večera byl přichystán retro raut.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video