Kiosek na Nádražních schodech by se mohl proměnit v kuriózní mini-hotel

Hedvika Mašková 2019-11-24 15:45:00

Do redakce dorazil dotaz týkající se další drobné stavby v našem městě. Tentokrát se nachází v ulici Nádražní schody. ,,Zajímala by mě historie domečku v ulici Nádražní schody, o němž jsem slyšela, že kdysi býval kioskem. Dlouhou dobu je bez využití, což je podle mě škoda, protože je to unikátní stavba,“ napsala nám čtenářka J. K.

Stavbu drobného charakteru, která se nachází zhruba v polovině ulice Nádražní schody, vlastní bývalý galerista Galerie Sladovna Alexandr Gižynski, který má s objektem skutečně velké plány. Dům koupil před rokem od soukromého vlastníka. Jednání o koupi však probíhalo téměř dva roky.

,,Lidé si často neuvědomují, že oprava památkově chráněné nemovitosti je pro vlastníka během na dlouhou trať. Za neprovedení okamžité rekonstrukce je mnohdy linčován. Já požádal město o dotaci, o které by se mělo začátkem příštího roku rozhodnout. Další možností jsou také prostředky z Fondu rozvoje Ústeckého kraje z programu na záchranu a obnovu památek. Mým prvotním záměrem je záchrana památky. Nejdříve přijde na řadu oprava střechy, která, ač se to nezdá, bude velkou finanční položkou. Co se týče další fáze, existuje více variant. Jednou z možností je zřídit v objektu mini-hotel, který by byl takovou kuriozitou pro turisty,“ popsal své plány majitel Alexandr Gižynski.

O poskytnutí informací o historii a uměleckém ztvárnění stavby jsme poprosili Petru Šilhavou z památkové péče. ,,Jedná se o prodejní stánek (kiosek) z počátku 20. století. Jde o drobnou, hrázděnou stavbu, určenou pro prodej novin.

Přízemní stavba má čtvercový půdorys, zastřešená je jehlancovou střechou s vykonzolovanými štíty. Režné zdivo je kombinováno s vyřezávanými dřevěnými prvky a glazovanými taškami. Objekt, který je nemovitou kulturní památkou, je dlouhodobě bez údržby a využití.

Stavba prodejního kiosku vznikla na počátku 20. století u tehdy frekventované komunikace, spojující nádraží s centrem města. Jedná se o jedinou chráněnou stavbu podobného typu na území Ústeckého kraje. Drobná architektura vyniká svým náročným architektonickým ztvárněním a řemeslným provedením, kterému dominuje řezbami bohatě zdobená hrázděná a krovová konstrukce i poměrně složitý tvar střech, zdobených glazovanými bobrovkami. Vysoká výtvarná účinnost stavby je pak dána právě pohledovým uplatňováním rozdílných materiálů (glazovaných bobrovek různé barevnosti, trámů a režných výplňových cihel),“ vysvětlila a zdůraznila jedinečnost stavby Petra Šilhavá.

Pokud i vás trápí něco v našem městě nebo máte tip na článek, napište nám na email fajkusova@ohremedia.cz nebo volejte na telefonní číslo 605 885 460.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video