Křišťálovou noc je třeba si připomínat, aby se podobné hrůzy již nikdy neopakovaly

Hedvika Mašková 2019-11-26 14:00:00

Pogrom, který se odehrál v noci z 9. na 10. listopadu roku 1938, zasáhl synagogu a židovské obyvatelstvo v našem městě. Spolky německých a českých rodáků si připomínají Křišťálovou noc a její oběti tradičně každý rok. Význam vzpomínkového shromáždění zdůraznila i přítomnost velvyslance státu Izrael v České republice Daniela Merona.

,,Minulý rok jsme se tu sešli, abychom udělili Václavu Šircovi a jeho sestře Marii ocenění ,,Spravedlivý mezi národy“ a zároveň připomenuli tragické události tzv. Křišťálové noci. Dnes jsme tu opět, abychom si znovu připomněli hrůzy, které se odehrály zde a na dalších nacisty ovládaných územích v noci 9. na 10. listopadu před 81 lety. Jsme tu také, abychom vzpomněli na židovské komunity ze Žatecka a dalších míst v Československu, které byly tragicky vyvražděny během hrozivých let, které následovaly,“ započal svůj projev při pietním aktu v prostorách žatecké synagogy Daniel Meron a pokračoval: ,,Nacistické takzvané ,,Konečné řešení židovské otázky“ si celkem v Protektorátu Čechy a Morava vyžádalo strašlivých 80 tisíc lidských životů. Dnes si tyto dějiny připomínáme proto, aby se takové tragédie již nikdy neopakovaly.“

Izraelský velvyslanec rovněž vzpomněl i dobu, která přinesla státu Izrael naději. Naše město totiž hrálo klíčovou roli v přežití mladé země během Války za nezávislost. ,,Rád bych městu Žatec poděkoval za pomoc, kterou poskytl Izraeli před 71 lety. Operace Balak a letecký most mezi Žatcem a izraelským Ekronem byla životně důležitá pro přežití mladého státu Izrael ve Válce o nezávislost. Operace Balak byla vojenská operace, jejímž cílem bylo propašovat zbraně nakoupené v Evropě do Izraele, kde byly nutně třeba, aby zajistily přežití národa. Jak napsal první izraelský ministerský předseda David Ben Gurion ve svých pamětech ,,České zbraně zachránily Izrael“. Za to bude Izrael vždy vaším dlužníkem a nikdy nezapomeneme na pomoc ve chvílích z nejtěžších,“ vzpomněl a poděkoval na závěr svého projevu žateckým občanům Daniel Meron.

Dne 7. listopadu se vzpomínkového setkání v žatecké synagoze zúčastnili i další neméně významní hosté, jako byl zástupce německého velvyslanectví v České republice Hans Peter Hinrichsen, tajemník Federace židovských obcí v České republice Tomáš Kraus a kantor Daniel Vaněk, který v synagoze přednesl modlitbu za zemřelé. K atmosféře pietního aktu přispěl několika židovskými písněmi Žatecký příležitostní sbor pod vedením Alžběty Urbancové. Své vystoupení zakončil sbor Hatikvou – izraelskou státní hymnou.

Před 81 lety, v listopadu 1938, byla místními nacisty zapálena i žatecká synagoga. Díky místním hasičům byl oheň zlikvidován, protože obyvatelé sousedních domů se obávali z rozšíření požáru. Došlo jen ke zničení vnitřku této synagogy. Skutečnost, že tato vzácná budov znovu ožívá, je výsledkem úsilí Daniela Černého, který Synagogu v Žatci koupil před šesti lety. Tento rok je navíc pro synagogu přelomový, jelikož díky dotační podpoře z programu IROP začala rozsáhlá rekonstrukce samotné budovy i přilehlého rabinátu.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video