Slavnostní koncert na počest umělců a svobody zcela zaplnil sál Pegasu

Alla Želinská 2019-11-26 13:44:00

Ve sváteční neděli 17. listopadu večer v sále kulturního domu v Podbořanech bylo plno, slavilo se 70. výročí ZUŠ Podbořany a 30 let svobody. Krásnou akci vyzdobilo nakonec virtuosní vystoupení klarinetisty Milana Řeřichy a zpěv státní hymny v plénu cca 450 přítomných.

Slavnostní akce se zúčastnily všechny podbořanské školy, řada hostů a partnerů školy. V úvodu vystoupil se slavnostním projevem starosta města Radek Reindl, poděkoval řediteli ZUŠ a vzpomenul na odkaz listopadových dnů roku 1989. Ředitel ZUŠ Martin Říhovský poděkoval starostovi a vedení města za dlouhodobou pomoc a spolupráci při revitalizaci a rozšiřování školy. Předal pak památeční plakety všem čestným hostům - Milanu Řeřichovi - světovému virtuosu na klarinet a Zlatě Vohryzkové - posluchačce AMU Praha, oba někdejší žáci ZUŠ ze třídy pana uč. Bohuslava Ptáčka. Pan učitel přišel na pódium, aby se se svými někdejšími žáky přivítal a vřele objal. Poté začal slavnostní galakoncert.

Velký potlesk sklidilo pěvecké vystoupení žáků z družin ZŠ TGM Podbořany pod vedením vychovatelek Jolany Čadové a Barbory Zemanové. Rytmický program připravila ZŠ Husova pod vedením Jaroslavy Kudláčkové, která s žáky hudebních tříd předvedla hru na moderní rytmické a bicí nástroje. Gymnázium Podbořany přineslo do programu herecké vystoupení tříd primy pod vedením Romany Havrdové. V závěru akce vystoupil ženský pěvecký sbor Egeria pod vedením Veroniky Mikešové za doprovodu Kvarteta Severočeských Filharmoniků. Celý program proložili žáci a učitelé ZUŠ, aby tak předvedli to nejlepší, co škola v současnosti může nabídnout v podání Štěpána Grabowského na saxofon a Elišky Skalické na příčnou flétnu ze třídy uč. Kirilla Burdaleva, Kytarového dua uč. Mirky Dobřanské a Nikoly Vukliševičové, někdejší žákyně ZUŠ, Jaroslava Dobřanského na zobcovou flétnu ze třídy uč. Jany Kvěšové, Petra Koňáka na elektrickou kytaru ze třídy uč. Lubomíra Beneše, kytarového a klávesového souboru. Koncert podpořilo dále Trio učitelů ZUŠ v podání Moniky Schreinerové - klavír, Matěje Matochy - violoncello a jejich hosta Romana Hájka na klarinet. Zahráli část z Tria B dur od L. v. Beethovena. V závěru koncertu exceloval žák ZUŠ Petr Poplštein ze třídy uč. Zdeňky Fantové, který v letošním roce získal na Celostátním kole soutěže ZUŠ ČR ve hře na elektronické klávesové nástroje dvě ceny - I. místo ve své kategorii a cenu poroty za originalitu hry a aranží.

Čestní hosté zahráli virtuosní program - Zlata Vohryzková část Koncertu pro klarinet C. M. Webera a v samotném závěru Milan Řeřicha zahrál několik světových melodií a virtuosních variací. Celý koncert byl pestrý a dekorovaný výtvarnou výzdobou žáků Výtvarného oboru ZUŠ Podbořany.

Na závěr akce pak zazpívalo téměř 500 přítomných státní hymnu v plénu. Celou akci bylo možné realizovat za podpory finančních partnerů a přátel školy a zejména díky pomoci Petra Ulkeho a Martina Cypriana, kteří se postarali o technické zázemí celé akce. „Byl to pro mne jeden z největších koncertů v životě a jsem rád, že jsem mohl takto oslavit s kolegy pedagogy 70 let školy a 30 let života ve svobodě a demokracii, za což všem svým kolegům a přátelům školy velmi děkuji,“ shrnul ředitel ZUŠ Podbořany Martin Říhovský

FOTOGALERIE ze slavnostního večera ZDE

Videoreportáž:

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video