111 párů bot za předčasně zemřelé

Lucie Steklá 2019-11-28 13:54:00

Ekologická hnutí je umístila před budovu ČEZu, žádají uzavření elektrárny Počerady.

Praha, Počerady (lus, hn) Postava smrťáka s kosou, 111 párů bot za každoroční počet předčasných úmrtí v důsledku znečištění ovzduší z největší české uhelné elektrárny Počerady, balónky symbolizující znečištění a hesla na transparentech požadující uzavření elektrárny. Tak to vypadalo v pondělí v 11 hodin před hlavním vchodem sídla elektrárenské společnosti ČEZ v Praze.

Hnutí DUHA, Greenpeace a Limity jsme my v rámci společného happeningu vyzvaly společnost ČEZ, aby neprodávala uhelnou elektrárnu Počerady těžařské společnosti Pavla Tykače a místo toho ji do pár let odstavila. Organizátorky a organizátoři také představitelům ČEZu předali výzvu více než 10 tisíc lidí, žádající uzavření elektrárny, adresovanou členům a členkám dozorčí rady, která rozhoduje o osudu elektrárny.

Petra Jelínková z hnutí Limity jsme my, řekla: „Co nejrychlejší uzavření elektrárny Počerady je v době klimatické krize naprostou nutností. Částka, kterou by stát za prodej elektrárny dostal, je směšná a zanedbatelná v porovnáním s tím, kolik my všichni platíme za následky spalování uhlí - naším zdravím, životy i škodami na životním prostředí. Existuje jediné řešení, které dává smysl ekonomicky i morálně: uhelné elektrárny rychle zavřít a prosadit bez otálení spravedlivý konec těžby a spalování uhlí.”

Výzvu, která je adresována rovněž premiérovi a vládě ČR, podepsalo i šedesát osobností z oblasti severočeské i celostátní politiky, lékařství, vědy a umění, jako jsou bývalí premiéři Petr Pithart a Vladimír Špidla, čtyři bývalí ministři životního prostředí, senátorka a lékařka Alena Dernerová, starostka obce Dobroměřice poblíž Počerad Ivana Sihlovcová či ředitel Centra výzkumu globální změny AV ČR Prof. Michal V. Marek. Happening zahájil herec Vladimír Škultéty, signatář výzvy.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video