CHOMUTOVSKO: Týden ve znamení prvního adventu

Soňa Šímová 2019-11-28 12:50:00

REGION (soš, otys) — Do Vánoc už zbývá jen necelý měsíc a před námi je první adventní víkend. Ještě než doma zapálíte první ze čtyř svíček, můžete si v regionu vychutnat zajímavý program a užít si sváteční atmosféru třeba u svařeného vína a slavnostního rozsvícení stromečku. Kdy a kam můžete vyrazit?

Chomutov

V neděli 1. prosince od 10 hodin se na náměstí 1. máje otevře vánoční trh. V 16.30 hodin zahájí program svým zpěvem Josef Vojtek a pěvecký sbor Comodo, poté město ozáří ohňostroj a nakonec se rozsvítí vánoční výzdoba města. K samotnému rozsvícení stromu dojde zhruba v 17.15 hodin. V 18 hodin si pak můžete vychutnat první adventní koncert v kostele svatého Ignáce. Pokud vyrazíte nasát vánoční atmosféru na náměstí už po obědě, zastavte se od 14 hodin ve vestibulu Chomutovské knihovny, kde můžete vyměnit své staré přečtené publikace za jiné při Swapu knih, či si něco vyrobit ve vánoční dílně. Vzhledem k faktu, že se na rozsvícení chomutovského vánočního stromu každoročně scházejí tisíce lidí z celého města i jeho okolí, budou pro tento den posíleny spoje městské hromadné dopravy. Jízdní řád najdete v přiložené fotogalerii.

Kadaň

Vánoční tržiště otevře v královském městě už v sobotu 30. listopadu od 10 hodin. V průběhu dne se můžete těšit na několik hudebních vystoupení, ve 13.55 hodin projdou náměstím již tradičně andělé na chůdách. V 16 hodin proběhne na hlavním pódiu ohňová show a o 30 minut později zazpívá Kamila Nývltová. Velkolepé finále odstartuje v 17 hodin pod taktovkou Karlovarského pěveckého sboru. Bude předáno světlo svaté Barbory, rozsvícena první svíce na adventním věnci a pak již i samotný strom. Nebude chybět ani závěrečný ohňostroj. Doplňkový program mohou návštěvníci využít například v knihovně, kde bude od 9 do 11.30 hodin připraveno vše pro děti k výrobě adventního svícínku, další akce pro malé i velké bude probíhat na Mírovém náměstí. V kostele Povýšení svatého Kříže bude od 18.30 hodin tradiční Bohoslužba slova s žehnáním adventních věnců.

Klášterec nad Ohří

Město už je nazdobené a připravuje se na první adventní neděli 1. prosince, kdy bude v zámeckém parku rozsvícen živý vánoční strom. Předcházet tomu bude samozřejmě sváteční kulturní program. Ve 14 hodin tak jako první vystoupí Jan Venas, bude zpívat a hrát na irské bouzouki či mandocello. Po něm přijde na scénu ženský komorní sbor Collegium Vocale a následně zpěvák David Deyl. První den adventní si ovšem nelze představit ani bez vystoupení Hudebního divadla Hnedle vedle a betlémského příběhu DS Klas. Chybět nebudou ani řemeslné stánky s vánoční tématikou v sale terreně a tvůrčí dílny pro děti v Galerii Kryt. Vše uzavře proslov starosty, zapálení první svíce na adventním věnci a ohňostroj ze zámecké věže.

Jirkov

Jirkov si již tradičně připravil bohatý program na den, kdy chodí Mikuláš. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se tak na náměstí Dr. E. Beneše opět uskuteční 5. prosince. Každou adventní neděli se ovšem můžete vypravit na zámek Červený Hrádek, kde budou probíhat kostýmované prohlídky. Procházky s hraběnkou se uskuteční ve 13, 14.30, 16, 17.30 a 19 hodin a je na ně nutná rezervace na telefonním čísle 724 527 913.

Březno

Ve Březně rozsvítí stromek v pondělí 2. prosince v 17 hodin. Předcházet mu bude vystoupení dětí ze ZŠ a MŠ Březno, mikulášská nadílka, k poslechu zahraje od 16.30 hodin Silentium 24. Chybět nebudou ani stánky, občerstvení a ohňostroj.

Spořice

První adventní večer v obci proběhne v neděli 1. prosince. V 15.30 hodin vystoupí v kostele svatého Bartoloměje pěvecký sbor Aurum, od 16.15 hodin proběhne vánoční jarmark dětí ze ZŠ a MŠ u stromečku v parku, v 17 hodin vyvrcholí první advent živým betlémem a rozsvícením stromečku.

Černovice

V Černovicích proběhne Rozsvícení vánočního stromečku v sobotu 30. listopadu. Chystají zde také jarmark, vystoupení dětí a vypouštění balónků Ježíškovi.

Otvice

V Otvicích proběhne rozsvícení vánočního stromu na návsi v sobotu 30. prosince od 16.30 hodin. V neděli pak mohou děti od 17 hodin přijít do kulturního domu na pohádku Sněhulice aneb jak čerti stavěli sněhuláka.

Perštejn

V Perštejně zahájí vánoční čas už v pátek 29. listopadu. Vánoční trhy tu otevřou za úřadem ve 14 hodin, nebude chybět hudba, či vystoupení dětí z MŠ a ZŠ Perštejn. V 18 hodin proběhne ohňová show a o 30 minut později ohňostroj. Samozřejmě nebude chybět ani rozsvícení vánočního stromu. Vítáni jsou lidé nejen z obce. Od 16 do 19 hodin bude uzavřena ulice Hlavní.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video