Boom minipivovarů neskončil.V Žatci vznikl další, a to přímo ve škole!

Hedvika Mašková 2019-12-04 14:00:00

Hotelovka slaví šedesátiny a nadělila si skutečně netradiční dárek. V prostorách Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD v Žatci vznikl mikropivovar. Určen je primárně pro studenty oboru Sladovník-Pivovarník, jehož první absolventi opustí školu v letošním školním roce.

Slavnostní otevření školního mikropivovaru se uskutečnilo v sobotu 16. prosince za účasti hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a dalších významných hostů z řad vedení města Žatce, majitele školy, Asociace hotelů a restaurací a zástupců pivovarů. Jelikož se žatecká hotelovka stala před šestadvaceti lety soukromou, je jejím zřizovatelem Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina Coop).

,,Pivovarnictví má u nás obrovskou historii a tradici. Naše pivní značky jsou ve světě velice dobře známé, ale když se podíváme, tak jsou všechny v držení cizího kapitálu, pokud pominu Budvar, který je národním podnikem. Je proto strašně důležité, aby vznikaly nové malé pivovary, mikropivovary, aby se lidé tomuto řemeslu učili a studovali ho. Aby naše tradice a pivovarnická kultura přetrvala. Gratuluji k tomuto učebnímu oboru a doufám, že bude naplněn a přinášet množství nových sládků,“ promluvil při slavnostním otevření mikropivovaru v prostorách žatecké školy předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev Pavel Březina.

U příležitosti otevření nového mikropivovaru došlo rovněž k ochutnávce nulté várky piva. První produkt ze zdejší dílny byl nazván ,,Jilufa15“. Název vznikl podle počátečních písmen jmen lidí, kteří se podíleli na jeho výrobě - Jiřina Camprová, Lukáš Chrastina a František Sajdl (Fanda).

,,Původně jsme chtěli uvařit dvanáctku, ale vyšla nám z toho patnáctka. Už jsme pivo nechtěli ředit, takže jsme to tak nechali,“ prozradil s úsměvem sládek pivovaru Mostecký Kahan Lukáš Chrastina, který škole pomáhá s rozjezdem mikropivovaru, a dodal něco více o vlastnostech piva Jilufa15: ,,Zrálo pomalu měsíc a samo se dosytilo. Nic jsme nepřidávali a myslím si, že je to ideální. Nechceme ale vařit patnáctku. Budeme se snažit uvařit klasickou dvanáctku nebo třináctku. Pivo se nám také zdálo moc hořké, a proto jsme ubrali slad i chmelení. Zaměnili jsme dva chmele, Premiant za Sládka a uvidíme. V pivu jsou jen malé chybičky, které jako sládek cítím, ale jinak si myslím, že se první várka povedla.“

Podle ředitelky Stanislavy Sajdlové bylo vybavení minipivovaru z velké části pořízeno díky umístění v soutěži Dobrá škola v Ústeckém kraji 2017/2018, jenž není zřizovaná krajem a kde skončila na 3. místě a získala tak finanční odměnu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video