Pomáhají zachraňovat životy ostatním. Dárci krve převzali ocenění za mnohonásobné odběry

Hedvika Mašková 2019-12-05 14:00:00

Zvýšit společenskou vážnost bezpříspěvkového dárcovství krve a dárců krve samotných - to je cíl Českého červeného kříže. Činí tak oceňováním bezpříspěvkových dárců krve několika vyznamenáními. Oblastní spolek Českého červeného kříže v Lounech, za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR, předal ocenění dárcům krve ze Žatecka minulé úterý v prostorách hotelu Černý orel.

Celkem bylo oceněno 48 bezpříspěvkových dárců krve ze Žatecka. Někteří z dárců se, bohužel, akce nezúčastnili a ocenění jim bylo následně zasláno na jejich adresu poštou. Předání se zhostila ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže v Lounech Lenka Vacková. Přítomní byli také, mimo jiné, ředitel Nemocnice Kadaň Petr Hossner, praktický lékař Josef Beneš, zástupci některých zdravotních pojišťoven a také místostarosta Radim Laibl.

,,Předávání ocenění Českého červeného kříže zůstane navždy zapsáno v mé mysli. Poprvé jsem se zde objevil loni a byla to jedna z mých prvních akcí ve funkci místostarosty města. Toto setkání je příležitostí činů, které představujete vy, a já jsem hrozně rád za to, že tu mohu být, protože už loni, když jsem odtud odcházel, jsem měl dobrý pocit z toho, že když se mi, nedej bůh, něco stane, nebo někomu jinému, tak nám vaše krev může zachránit život. Moc si vaší dobročinnosti vážím, protože já doteď takovou odvahu, jakou máte vy, nenašel. Jednou jsem se o to pokoušel, ale nepamatuji si, jak to dopadlo, proto obdivuji vás, když vidím, kolikrát už jste krev darovali, a i když o tom nevíte, tak možná právě vaše krev někomu zachránila život,“ pronesl na slavnostním ceremoniálu několik slov místostarosta Radim Laibl.

Po úvodních slovech žateckého místostarosty poděkoval přítomným dárcům krve také ředitel Nemocnice Kadaň, která je zřizovatelem Transfuzního odběrového centra v Žatci. ,,Jsem moc rád, že Transfuzní odběrové centrum v Žatci funguje. Mám radost z toho, že za poslední roky každým rokem narůstá počet odběrů zhruba o sto. Chtěl bych tímto pravidelným dárcům poděkovat,“ sdělil ředitel kadaňské nemocnice a předal oceněným bezpříspěvkovým dárcům krve malou pozornost v podobě lahve červeného vína, protože právě červené víno z důvodu své železitosti podporuje krvetvorbu.

Po úvodních slovech bylo zahájeno slavnostní předávání ocenění. Zahájeno bylo předáním pěti Zlatých křížů II. třídy za 120 bezpříspěvkových odběrů krve. Tolikrát již darovalo krev těchto pět občanů Žatce: Roman Kovář, Hynek Kolář, Lenka Šavelová, Jitka Sobotěnková a Elias Ion Francisc. ,,Zlatým křížem druhé třídy oceňuje dárce také pověřený oblastní spolek v Teplicích na krajské úrovni. Letos toto ocenění proběhlo v říjnu. Z Lounska jsem posílala osmnáct zástupců,“ vysvětlila ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže v Lounech Lenka Vacková.

Zlaté kříže III. třídy za osmdesát odběrů krve byly předány tři, a to Petrovi Horáčkovi z Drahomyšle, Štěpánovi Karbulovi a Miroslavu Maliňákovi ze Žatce. ,,Počet zlatých křížů třetí třídy za 80 odběrů krve byl pro letošek 22 a 18 už jich bylo v červnu v Lounech předáno. Příští týden budu v Podbořanech oceňovat ještě jednoho dárce,“ doplnila Lenka Vacková.

Zlatou medaili profesora Jana Jánského za čtyřicet odběrů získalo osmnáct občanů a Stříbrnou medaili profesora Jana Jánského za dvacet bezpříspěvkových odběrů krve třiadvacet obyvatel ze Žatecka.

,,Zlatým křížem první třídy za 160 bezpříspěvkových odběrů krve oceňuje také Praha. Slavnostní předávání proběhlo 17. května. Celkem bylo oceněno 131 dárců krve z celé České republiky, z toho bylo deset dárců z Lounska,“ nezapomněla na další z vyznamenání Lenka Vacková.

Jednou za dva roky se také bezpříspěvkoví dárci krve oceňují tím nejvyšším možným vyznamenáním, a to plaketou ,,Dar krve – dar života“ za 250 a více odběrů. Oceňování vyšlo na loňský rok a za oblast Lounska jsme měli jednoho zástupce, který má za sebou neuvěřitelných 269 odběrů krve. Je jím Václav Brandner.

Oceňování bezpříspěvkových dárců krve, Světový den dárců krve, připadá každoročně na 14. červen. Letošní rok je jeho patnáctým výročím a aktuální heslo zní ,,Bezpečná krev pro všechny“. Myšlenka bezpříspěvkového dárcovství krve se datuje od roku 1960, první ocenění se uskutečnilo ale až v roce 1964.

Fotogalerie ZDE

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video