Dopravu v centru Loun zřejmě čekají změny. Změny mají ulevit provozu kolem Mírového náměstí.Záchytné parkoviště řidiči využívají

Lucie Steklá 2019-12-03 09:50:00

O návrhu řešení budou odborníci s veřejností jednat ve středu Loun (lus) Dopravní situace v centru Loun je stále diskutovanější téma. Dopravu kolem Mírového náměstí komplikují špatně parkující řidiči, kteří nerespektují značení a ihned vznikají problémy, jiní si centrem Loun krátí cestu domů, přičemž k tomu by měl sloužit průtah městem ulicí Osvoboditelů. Radnice proto zvažuje významné změny v dopravě, které vzešly z několika možností, které navrhli odborníci. Veřejnost se k chystaným změnám i dalším dopravním "zádrhelům" v Lounech vyjádřila ve středu 27. listopadu na jednání, které radnice k tomuto problému svolala.

"S vážností přemýšlíme, jak zlepšit dopravní situaci u Žatecké brány potažmo v celém centru Loun. Podle dopravních expertů by mohl pomoci jednosměrný provoz. Bude se však jednat o tak zásadní změnu, že jsme tento týden svolali veřejné slyšení. Otevřená debata, které se účastnilo zhruba 50 lidí, nám pomohla vyřešit spoustu věcí," uvedl po jednání lounský starosta P. Janda. Pozornost na jednání přítomní nakonec zaměřili na dopravu v celých Lounech, nejen v centru. "Po projednání jsem zadal svým kolegům na úřadě, aby podněty z debaty zpracovali a odpověděli na položené otázky. Všechny podklady dáme na web a vše, co bude následovat, projednáme v radě a na zastupitelstvu," dodal.

Právě ze společné debaty veřejnosti s odborníky mohou vzejít změny dopravního značení v centru města. A jaké že to návrhy radnice občanům předložila? Návrh obsahuje tři změny. Nejvýznamnějším návrhem je, že dvě vytížené ulice - Žatecká a Hilbertova - budou nově jednosměrné a část náměstí se pro auta uzavře. Žateckou ulicí by se mělo jezdit v jednom směru do centra. Hilbertova ulice na opačném konci centra by byla od radnice jednosměrná ve směru ven z centra. Od budovy městského úřadu k Daliborce by měl tedy platit obrácený směr jízdy, než je nyní. Třetí navrhovaná změna se týká Mírového náměstí, které už by se nedalo objet kolem dokola. Nově by platil zákaz vjezdu aut do jeho poloviny, od budovy knihovny přes roh podél prodejny Baťa až k papírnictví. Mohly by tam zajet jen vozy zásobování. Na rohu u lékárny U sv. Mikuláše by platil přikázaný směr vlevo k budově radnice.

Diskuzi veřejnost vyvolala ještě před jednáním na facebooku města, které tam záměr i s pozvánkou na jednání zveřejnilo. Má své zastánce i odpůrce. Ti upozorňují, že zavedením plánovaných změn bude průjezd Žateckou bránou jediným a tedy velmi vytíženým vjezdem do centra. Vzhledem k velmi frekventované křižovatce na Suzdalském náměstí by to mohlo přinést další komplikace v dopravě. Naopak některým se zamlouvá zavedení jednosměrek, které by mohlo zvýšit možnost parkovacích míst. „Pokud se změny zavedou, měly by platit na zkušební dobu. Předpokládané zkušební období je leden až prosinec příštího roku. Nejpozději v listopadu 2020 dopad změn vyhodnotíme a rozhodneme, co dál,“ řekl k návrhu starosta Pavel Janda. Město by změna neměla přijít na velké peníze. „Nutné bude jen přeznačit dopravu v ulicích a umístit dva mobilní květináče. Stavební úpravy bychom zvažovali až v případě pozitivního vyhodnocení zkušebního období,“ dodal starosta Loun.


Největším problémem v centru Loun je parkování řidičů na místech, kde nemají. Jsou mezi nimi ti, co si jdou jen něco koupit do farmářského obchůdku v ulici Na Valích a zaparkují podél silnice, na druhé straně totéž udělá další řidič a hned komplikace v dopravě na sebe nenechají dlouho čekat. Přitom mohou využít placených parkovišť, která nabízejí na určitou dobu stání zdarma a od centra nejsou moc daleko. Ti, kteří míří za nákupy do centra a „nejsou líní“, zaparkují například na záchytném parkovišti v ulici Osvoboditelů a do centra dojdou pěšky. Právě tam je parkovné „za lidovku“. Aby radnice parkování na jedné z největších ploch ve městě a v blízkosti centra podpořila, od letošního roku tam platí parkové hodinu zdarma, druhou hodinu a deset korun, od druhé hodiny za dvacet korun. O tom, že se ho řidiči naučili využívat, svědčí i počty aut. „Od začátku roku do konce května parkovalo na záchytném parkovišti 33 916 vozidel, na začátku října to bylo už 63 201 vozidel. Tento počet vozidel operační systém uvádí jako počet výjezdů bez možnosti identifikace délky parkování,“ uvedla Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice. Že se záchytné parkoviště naučili řidiči využívat, dokládá fotografie z pátečního odpoledne, kdy bylo z velké části zaplněné. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video