Koledy, betlémy i čerti zahájili adventní čas na Lounsku

Lucie Steklá 2019-12-10 10:14:28

Víkend na přelomu listopadu a prosince patřil na Lounsku oslavám začátku adventu. 

Novohradské oslavy adventu

Jimlín (lus) Oslavy proběhly také na zámku Nový Hrad v Jimlíně, kde se sešly tisíce návštěvníků, aby si užily vánoční atmosféry, kultury, zábavy a dobré společnosti. Nechyběl na nich ani hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček či náměstek Zdeněk Matouš. Na Novém Hradě návštěvníci přivítali advent ve velkém stylu a zajímavý program potěšil všechny členy rodiny. Děti si zatančily s milými anděly, kteří je na zámeckém nádvoří uvítali, pohrály s živými zvířátky nebo vyzkoušely malování vánočních motivů, rodičům udělaly radost středověké dobroty v zámecké kuchyni (na snímku), které nabídly neobvyklé kombinace ingrediencí a chutí. Zájem byl také o krásný betlém vytvořený ze slámy. Prarodiče se mohli třeba vypravit na prohlídku zámeckých místností. Všichni si nakonec zazpívali vánoční koledy. Středověkou hudbu obstarala Hudba Gothien, zazpíval Vocal Band Markéty Aptové, malé návštěvníky potěšil medvěd Hugo i čertovská diskotéka místních čertů během dne ukrytých v podzemních stájích pod druhým nádvořím. Zájemci se mohli v letošním roce naposledy vydat do interiérů zámku, které byly obohaceny vánoční výzdobou. Na závěr dne proběhlo rozsvícení vánočního stromečku a ohňová show. 

Stromek rozsvítil Mikuláš s andělem a čerty

Hřivice (lus) Na rozsvícení vánočního stromu ve Hřivicích jako každý rok zavítal také Mikuláš se svojí družinou. Na úvod předvánočního setkání na hřivické návsi u loni nově vysazeného stříbrného smrku pozdravil přítomné zástupce Sboru dobrovolných hasičů Hřivice, který akci pořádal, Václav Valda a také místostarosta obce Petr Reitinger. Po vystoupení dětí z místního kroužku Šikulky z knihovny už nezbývalo nic jiného, než přivolat čerty. Trojice pekelníků doprovodila Mikuláše, který třiceti odvážným za básničku nebo písničku předal balíčky. A nejedno dítě skončilo v pytli, který měli čerti připravený, ale všechny slíbily, že budou po následující rok hodné, tak je čerti vrátili rodičům. Čokoládový adventní kalendář pak od čertů dostaly všechny děti, které na rozsvěcení stromečku přišly, zahřát se mohly ovocným čajem, který měly zdarma. Dospělí si mohli zakoupit voňavý svařák nebo vánoční výzdobu. Společně s čerty všichni rozsvítili hřivickou zvonici, a nově také hasičskou zbrojnici, společně odpočítali rozsvícení vánočního stromku. Na závěr nemohl chybět ohňostroj. 

Nejvyšší živý vánoční strom svítí

Postoloprty (lus) Adventní trh, stánky řemesel a bohatý program. To vše nabídlo nedělní vítání Adventu v Postoloprtech. Ve tři hodiny na náměstí vystoupilo s vánoční pohádkou divadlo BezeVšeho, o hodinu později návštěvníkům akce zahrála živá dobová hudba a v kině začal koncert Základní umělecké školy Postoloprty. O další program se během první adventní neděle postaral Divadelní soubor Klouzák, který s nadsázkou poukázal na to, že české vánoce a tradice jsou daleko hezčí, než ty americké. Jejich vystoupení prokládala hudební vystoupení žákyň umělecké a mateřské školy. Chvilku po šesté večerní všechny na postoloprtském náměstí přivítal starosta města Zdeněk Pištora (na snímku vlevo), který popřál krásné prožití adventního času. Mimo jiné zmínil, že na pódiu adventní čas vítá již po šesté spolu se svým synem. „Když jsem před šesti roky svého malého pomocníka držel v náručí, tak jsem netušil, že založím tradici, ze které bude dobře vidět, jak ten čas rychle běží. Blíží se vánoční dny a Ježíšek. Chtěl bych vám všem popřát, aby vánoce byly typicky české, abychom všichni byli pohromadě, abychom se v předvánočním shonu zastavili a věnovali se jeden druhému, aby převládl optimismus v našem myšlení, aby nebylo všechno jenom špatně, ale abychom se těšili z věcí, které máme kolem sebe. Přeji vám všem krásné svátky,“ řekl starosta a poté společně se zaplněným náměstím odpočítal rozsvícení vánočního stromu. Na závěr nedělního večera přítomné potěšila svým vánočním koncertem herečka a zpěvačka Yvetta Blanarovičová. 

Schovanky zazpívaly v Lounech

Louny (caj) Hudební skupina Schovanky zakončila program nedělního rozsvěcení vánočního stromu na Mírovém náměstí v Lounech. V programu od 15 hodin postupně vy-stupovala povětšinou lounská uskupení. Představily se děti z mateřských škol ČSA a Fügnerova, základek J. A. Komenského a Prokopa Holého, Sboreček pod vedením Evy Maťátko, dvojnásobná mistryně světa v aerobiku Adéla Citová a samozřejmě divadlo Mazec z Ročova. Samozřejmě nechybělo přání od starosty města Pavla Jandy. Letošní čtrnáctimetrový stříbrný smrk daroval ze své zahrady pan Cimrman z Černčic, rostl 44 let vedle nákupního střediska. Jen škodou na kráse při rozsvěcení byly přeplněné odpadkové koše. 

Vánoční strom na Zeleném náměstí

Louny (bab) Byl to příjemný a milý podvečer. V pátek se na Zeleném náměstí už podruhé rozsvěcoval vánoční strom. Začátek byl ve znamení vánočních koled v podání pěveckého sboru pod vedením Evy Maťátko. Pak už Jiří Markup z pořádajících Ekostaveb Louny mohl za vydatné pomoci dětí odpočítat rozsvícení. Krásné okolí stromečku umocňuje i velký Betlém vyrobený ze slámy. K vidění byly i papírové Betlémy v zimní zahradě Coffee Fonttána (na snímku), které potěšily hlavně děti. A pochopitelně nechyběl vánoční svařák a další dobroty. O hudební program se postaral Petr Seidl se skupinou Mustafo. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video