Opoziční zastupitel: Proč stálo pár kusů betonu statisíce?

Tomáš Skřipský 2019-12-15 10:05:00

JIRKOV (tos) — Hospodaří vedení města Jirkova tak, jak má? Nebo neuváženě vyhazuje peníze daňových poplatníků za předražené projekty? Podle jirkovského opozičního zastupitele Josefa Šebka některá fakta hovoří spíš pro variantu číslo dvě.

Zastupiteli se nelíbí zakoupení betonového ohniště a griloviště, které město nedávno instalovalo na Mládežnické a v Olejomlýnském parku. „Potřebujeme dodělat chodníky, potřebujeme zmodernizovat školní kuchyně, lidé nemají kde parkovat, nemáme pozemky na zahrádky atd. Je toho hodně. Nyní je pokladna města chudší o dalších 670 tisíc; a to za ohniště a gril. Nemám nic proti takovýmto akcím pro občany. Ale za tuhle cenu? Gril za 339 129 korun a ohniště za 329 581 korun? Promiňte, ale tady se asi někdo zbláznil,“ nešetří kritikou Josef Šebek.

Tomu je také divné, proč město na nákup nevypsalo výběrové řízení, ale jen poptalo předem vytipované dodavatele. „Tak jsem si jednu z poptaných zadal do vyhledávače a vyskočily mi tam exekuce a že je zprostředkovatelkou obchodu. Další firma byly nějaké stavebniny a o grilech ani slovo. Kdo to vymyslel? Myšlenka dobrá, ale ta cena a provedení je šílenost. Já oslovil firmu Prefa Brno a nabídka propracovanější a o desítky tisíc levnější. Lidé na sociálních sítích dali také odkazy na podstatně krásnější a o dost levnější komponenty na tyto 2 akce. Vyhozené peníze.

Už je na čase, aby i politik, byť komunální, byl právně zodpovědný za svá rozhodnutí a nesl důsledky,“ uzavřel Šebek.

Vedení města ústy radničního mluvčího Vladimíra Vaculy namítá, že hlavním požadavkem při pořízení ohniště a griloviště byla odolnost sestav proti vandalismu. „Proto město v obou případech poptávalo prostřednictvím veřejné zakázky malého rozsahu firmy, které se zabývají výrobou železobetonových dílců. Tyto prvky (železobetonová konstrukce, speciální betonová směs se skelnými vlákny, vysoká pevnost a odolnost proti poničení, speciální nátěr zaručující dokonalou voděodolnost, nátěr pro lepší čištění po řádění sprejerů a též tak velká váha, že to bez těžké techniky nikdo neukradne) se přirozeně promítly do ceny. Obě sestavy jsou však v podstatě nerozbitné a neponičitelné, což byl účel, a my věříme, že budou lidem dlouho sloužit,“ uvedl mluvčí.

Jak upřesnil, vysoutěžená cena sestavy ohniště činila 329 581 korun, ale byla dodatečně snížena o 16 500 korun, protože dodavatel na místě stanovil, že není třeba budovat štěrkové lože. Celková cena za tuto akci nakonec činila 309 616 korun včetně DPH. Návrh na veřejné místo pro grilování v Olejomlýnském parku vycházel z projektu Jirkované sobě. Občané měli možnost hlasovat pro realizaci tohoto návrhu, případně mohli předložit svůj vlastní. Na základě předchozích zkušeností s veřejným ohništěm město poptávalo betonové prvky ve vkusné kombinaci se dřevem, proto je kompletní cena za griloviště vyšší než u první sestavy. Griloviště tak celkově vyšlo na 339 129 korun včetně DPH.

Foto: Ohniště nad 4. základní školou v Jirkově. Předmětem sváru se stala cena za jeho pořízení — po slevě 309 616 korun. Foto: Archiv Josefa Šebka

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video