Vydat knihu a nevědět o tom

Hedvika Mašková 2019-12-16 14:00:00

Řeč není o anterográdní amnézii, ani o opici, která následuje po sobotě plné neřízeného pití alkoholu, ale o velice netradičním dárku pro místního spisovatele Aleše Stroukala. S nápadem tajně vydat knihu k Alešovým šedesátým narozeninám přišel jeho syn Dominik. Není se proto čemu divit, že oslavenec byl zpočátku velmi zmatený. Vydal knihu a neví o tom?

,,Táta dlouhé roky sbírá hudební CD a pak si od jednotlivých kapel sestavuje výběry toho nejlepšího. V rodině je tím už tak pověstný, že jsme se rozhodli udělat mu k šedesátinám to samé a vybrat to nejlepší, co za těch šest dekád napsal. Ze všech knih i nevydaných věcí jsme pak sestavili narozeninovou knihu. Každá tátova kniha byla ale pečlivě ilustrovaná, tak jsme přemýšleli, kdo by měl ilustrovat tuto. Nakonec jsme oslovili úplně každého, kdo nás napadl. Rodinu, přátele a spolužáky. Šedesát povídek, básní a úryvků z knih tak nakonec ilustruje na šedesáti obrázcích celkem sto jeho nejbližších lidí,“ popsal, jak nápad s tajným vydáním knihy vznikl, syn Aleše Stroukala Dominik.

,,S nápadem něco namalovat a tajně vydat knihu k Alešovo 60tým narozeninám mě oslovil jeho syn Dominik a mně to přišlo jako super nápad. Představu jsem měla hned jasnou, protože jsem s Alešem již spolupracovala na knihám ,,Souznění, aneb jak jsme zvyšovali úroveň našeho zemědělství“ a ,,Švindlování života“, a tak jsem chtěla, aby mu obrázek připomněl dobu, kdy jsme společně na knihách pracovali a zároveň, aby pro něj byl obrázek typický. Protože rocková hudba je nám oběma blízká, tak jsem si hned vzpomněla na Alešovu profilovku na facebooku, která mě inspirovala k namalování obrázku v rockovém stylu. To, že bude obrázek zdobit titulní stránku jeho nové knihy, jsem se ve skutečnosti dozvěděla, až na Alešově oslavě, kdy knížku rozdělal. Takže to bylo takové překvapení pro Aleše i pro mě,“ vysvětlila autorka ilustrace přední strany knihy Miluše Heryšerová.

Kniha s názvem ,,60 BEST OF AS“ obsahuje převážně věci, které nebyly nikdy dříve vydány. Některé jsou ze šuplíku a některé se musely dokonce nově pojmenovat. Knihu vydala v počtu 77 výtisků Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem ve spolupráci se Severočeským klubem spisovatelů. Předmluvu napsali Alešovi přátelé Ladislav Muška a Růžena Pečivová a doslov dlouholetý ředitel Vědecké knihovny Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Aleš Brožek.

Aleš Stroukal prozradil, že nyní pracuje na básnické sbírce. Knihu ,,60 BEST OF AS“ pokřtí v rodinném kruhu a bude následovat rovněž dotisk. K dostání je ale už teď v prodejně knih na náměstí Svobody v Žatci.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video