Nejvíce peněz v příštím roce spolkne rekonstrukce oddělení šestinedělí v nemocnici. V Kadani proinvestují 130 miliónů korun

Tomáš Skřipský 2019-12-21 08:49:00

KADAŇ (tos) — 130 miliónů korun chtějí v příštím roce proinvestovat v Kadani. Vyplývá to z návrhu rozpočtu na rok 2020, který na svém posledním zasedání schválili tamní radní. Rozpočet by měl být vyrovnaný s příjmy a výdaji ve výši 523 miliónů korun. Jak upozornil starosta Jiří Kulhánek, 110 miliónů korun činí přebytek z letošního roku, který vznikl jednak odsunutím některých naplánovaných investičních akcí, ale také například vyšším výnosem z daňových příjmů, které byly lepší, než se na počátku roku předpokládalo.

Největší investicí města bude rekonstrukce oddělení šestinedělí v kadaňské nemocnici, která začala letos v říjnu a dokončena bude napřesrok. Celkem si akce vyžádá 35 miliónů korun, dalších 10 miliónů nemocnice od města dostane — podobně jako každý rok — na svůj provoz.

Druhou největší stavbou roku 2020 bude dokončení rekonstrukce domu čp. 722 ve Dvořákově ulici, který město získalo za symbolickou jednu korunu od Ústeckého kraje. V domě budou sídlit nehudební obory ZUŠ a některé zájmové organizace. Dokončení rekonstrukce, která doposud stála 11 miliónů, má v příštím roce spolknout dalších 34 miliónů korun.

Poměrně velkou investicí bude také plánované zbourání betonové pergoly u obchodního domu Prior a úprava veřejného prostoru před ním. Obojí si vyžádá kolem sedmi miliónů korun.

Nákladnější akcí bude také poslední etapa rekonstrukce takzvaného velkého silničního okruhu Na Podlesí, který bude od příštího roku přímo napojen na průtah městem a řidiči tím pádem budou ušetřeni jeho zdlouhavého objíždění.

Jako menší investici starosta zmínil například přestavbu cyklotrialového hřiště mezi základní a mateřskou školou na sídlišti D na lanové prolézací centrum pro děti s posezením pro rodiče. Rozpočet příliš nezatíží ani dokončení cyklostezky do Tušimic a vybudování podjezdu pro cyklisty pod silnicí č. 13 v Prunéřově, který vznikne přestavbou stávajícího vodního propustku. V plánu je také vybudování noclehárny pro bezdomovce v prunéřovském areálu pro sociálně slabé za 2,5 miliónu korun, na kterou město získalo 90procentní dotaci od ministerstva práce a sociálních věcí.

Rekonstrukce se dočká také sídlo kadaňského pozemního hokeje, na který oddíl získal dotaci 27 miliónů korun, jež pokryje tři čtvrtiny předpokládaných nákladů; zbytek prostředků poskytne město. O dotaci kadaňští žádají také Státní fond životního prostředí, a to na obnovení původního koryta Kadaňského potoka v parku Rooseveltovy sady.

Jako zajímavost v plánu investic na příští rok starosta Kulhánek zmínil pořízení myčky na opakovaně použitelné nápojové kelímky, která přispěje k ekologizaci kulturních akcí v režii Kulturních zařízení Kadaň.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video