Nová funkce druhého místostarosty hnula žlučí opozici

Tomáš Skřipský 2019-12-22 12:12:00

KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ (tos) — Nového neuvolněného místostarostu má od čtvrtka Klášterec nad Ohří. Na posledním zasedání zastupitelstva města se jím stal dosavadní radní pro investice a ředitel městské organizace Zámek Klášterec nad Ohří Petr Hybner (ČSSD). Ten nastupuje do nově vytvořené funkce, aby doplnil dosavadní tandem uvolněných funkcionářů — starosty Štefana Drozda (Strana soukromníků ČR) a místostarosty Davida Kodytka (Strana zelených).

Právě vytvoření nové funkce se stalo trnem v oku opozičním zastupitelům za ANO 2011 a KSČM. Ti na zasedání zastupitelstva dali jasně najevo, že mít dva místostarosty v patnáctitisícovém městě považují za zbytečný přepych; zároveň doporučili, aby se Petr Hybner stal uvolněným místostarostou a nahradil ve funkci Davida Kodytka. Zastupitel za KSČM Jaroslav Kohout v tomto smyslu podal před hlasováním o novém místostarostovi pozměňovací návrh, který ale neprošel. Nový místostarosta byl nakonec zvolen poměrem 13 hlasů pro a 7 proti.

Jako další argumenty proti obsazení Petra Hybnera do neuvolněné funkce zmínila zastupitelka za ANO a bývalá starostka Kateřina Mazánková obtížně sladitelný souběh ředitelování v největší městské příspěvkové organizaci s místostarostováním na radnici. Nelíbí se jí také, že Petr Hybner bude brát od města dvojí plat. „Jak se potkávají předvolební proklamace pana starosty o šetření s veřejnými penězi? Neuvolněný místostarosta dostane k platu ředitele Zámku ještě plat místostarosty,“ upozornila. Jak dodala, jako nejpravděpodobnější se podle ní jeví vysvětlení, že starosta navrhuje politické trafiky pro udržení křehké koalice.

Podobná obvinění označil starosta Štefan Drozd za nesmysl. „Když jsem před více než čtyřmi lety přišel na radnici, nebylo investičně připraveno téměř nic, odbor investic neměl vedoucího a byl personálně vyprázdněn. Vedení se shodlo na nutnosti investovat a připravit velké projekty, například multifunkční kulturní centrum. Do konce volebního období se chystáme proinvestovat 300 až 400 miliónů korun, což novodobá historie našeho města nepamatuje. Zároveň se chystáme připravit velké projekty (např. lázeňského domu k realizaci rozvoje lázní). Proto tato úprava organizační struktury vedení města, kde se neuvolněný radní pro investice změní v neuvolněného místostarostu,“ uvedl.

Neplatí podle něj ani podezření na mrhání městskými penězi, protože dosavadní odměna pro neuvolněného radního ve výši šest tisíc korun měsíčně se Hybnerovi s novou funkcí zvýší o 12 tisíc, což bude mít na rozpočet města minimální dopad.

Co se skloubení dvou funkcí týče, podle Petra Hybnera se oproti současnému stavu nic podstatného nezmění. „Neuvolněný místostarosta funkci vykonává při práci a jde pouze o správné řízení a rozvržení pracovního času.

Již čtyři roky vykonávám funkci radního pro investice a pravidelně na úřad každý den docházím a nedělá mi to problém. Běžně pracuji okolo 14 hodin denně,“ prohlásil.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video