Umělecká lahůdka v Krytu

Soňa Šímová 2019-12-20 11:08:00

KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ (r) — Letošní výstavní rok končí a poslední z výstav osudových devítek, kterou můžete v Krytu zhlédnout má název Josef Čapek — grafika. Prohlédnout si ji budete moci až do 31. ledna 2020. Konec výstavy je více než symbolický — v roce 2020 to bude 75 let, co Josef Čapek zemřel.

Český malíř, grafik, novinář a spisovatel, starší bratr spisovatele Karla Čapka Josef se narodil 23. března 1887 v Hronově. Je známý například také tím, že vymyslel slovo robot, které bylo poprvé použito v dramatu jeho bratra Karla s názvem R. U. R. Slovo robot proniklo do všech světových jazyků a stalo se nepoužívanějším slovem technického názvosloví. Coby malíř a grafik byl nejvíce ovlivněn kubismem, který přizpůsobil svému stylu a jeho typický rukopis na první pohled poznáte i v knižních ilustracích a na přebalech knih. Josef Čapek se postupně oprostil od typických pravidel kubismu a přetvořil si ho do své vlastní podoby jemných a dětských tvarů. A právě dětská tvorba byla v jeho díle velmi důležitá.

V galerii Kryt uvidíte soubor téměř dvaceti grafik zapůjčených z Galerie umění Karlovy Vary. Při tvorbě grafik ho nejvíce zajímala figurální tvorba, především postavy žebráků, pijáků, námořníků či nevěstek. I v oblasti grafiky je jeho styl nepřehlédnutelný a těžko zaměnitelný s jiným autorem. Jako mnoho jiných umělců té doby, reagoval ve své tvorbě také Josef Čapek na nástup Adolfa Hitlera k moci či v malířských cyklech Oheň a Touha na podpis Mnichovské dohody. Následovat měl i třetí cyklus oslavující vítězství nad nacismem, ze kterého se dochovaly pouze náčrty. Josef Čapek prošel koncentračními tábory Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen a Bergen Belsen, kde podle všeho zemřel těsně před osvobozením na skvrnitý tyfus. Jeho ostatky se nikdy nenašly. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video