Ustoupí skatepark parkovišti? Skejťáci se změnou územního plánu nesouhlasí

Hedvika Mašková 2020-01-02 12:00:00

Radnice chce vybudovat parkoviště pod hradbami, aby mohlo ulevit historickému centru od zaparkovaných aut. Proto se objevila myšlenka na přestěhování skateparku. Na předminulém jednání zastupitelstva však byli přítomní členové spolku Občasné sdružení a několik zástupců veřejnosti z řad místních skejťáků, kteří se změnou územního plánu nesouhlasí. Představili vizualizaci, jak by mohlo prostranství pod Nákladní ulicí vypadat v budoucnosti. Počítá se jednak s výstavbou nového parkoviště, tak modernějšího skateparku.

Místní spolek Občasné sdružení, který se podílí na pořádání nejrůznějších kulturních a sportovních akcí ve městě, včetně festivalu Underwall, dalo pod svou hlavičkou minulý rok petici za vybudování nového skateparku v Žatci a zachování jeho umístění na stávajícím místě. Petice byla předložena vedení města. Čítá 459 fyzických podpisů a 78 elektronických. Součástí petice je záměr zachování skateparku na původním místě, který byl zpracovaný v únoru 2016 a předán na jaře toho roku městu.

Záměr přišel na jednání zastupitelstva prezentovat jeden ze zakládajících členů Občasného sdružení Daniel Nociar. ,,Důvodů pro zachování skateparku na původním místě je hned několik. Místo je unikátní. Nachází se na hranici podměstí a centra. Není zde zástavba bytových domů a místo si přímo říká o to, aby tam byla rekreační zóna, která tam teď je a funguje. Nicméně stav skateparku je v tuto chvíli přímo tristní až nebezpečný. Dalším důvodem je zachování tradice místa, na němž se od roku 1998 konají velké závody, na které jsou lidé zvyklí jezdit,“ popsal na jednání zastupitelstva Daniel Nociar a promítl přítomným členům zastupitelstva vizualizaci toho, jak by mohl budoucí skatapark vypadat.

Návrh členů Občasného sdružení počítá rovněž s vybudováním parkoviště pod Nákladní ulicí. Parkoviště by mělo ulevit od aut zejména nejzatíženějším částem historického centra města, kterými jsou Dvořákova ulice, náměstí Svobody a Hošťálkovo náměstí. Tam se podle průzkumu dopravní komise dá v nejfrekventovanějších částech dne napočítat 110 až 160 automobilů.

,,O skatepark už prosíme strašně dlouho. Nynější skatepark už totiž postrádá smysl. Jsou tam vystouplé překážky, nebezpečný povrch, plno šroubů v rampách a nás už nebaví jezdit do skateparků do jiných měst,“ uvedl svůj názor na jednání zastupitelstva také mladý skejťák Ondřej a na závěr doplnil: ,,Skatepark by se měl zachovat na současném místě také z důvodu konání Underwallu, který se každoročně v rámci Dočesné pořádá. Když by se skatepark umístil někam na okraj města, lidé by to měli daleko z centra, kde se Dočesná koná. Je to oblíbená akce, která každého baví.“


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video