I letos podpoří podnikatele, důvodem je oživení náměstí

Redakce 2020-01-11 05:02:00

KADAŇ (PI) — Osiřelá centrální či historická náměstí, to je problém, se kterým se vypořádává mnoho měst u nás. Přirozený městský život na náměstích negativně ovlivňují stavby potravinových řetězců obvykle na okrajích měst. Pokud lidé nebudou přicházet do center měst, nebude se tu dařit ani podnikatelům či drobným živnostníkům a náměstí osiří úplně.

Městu Kadani nepříznivá situace není lhostejná a bojuje s ní již 10 let.  Starosta Jiří Kulhánek uvádí: „Je nutné, aby se lidé na náměstí cítili dobře, pak budou mít důvod sem přijít. Rozhodli jsme se jít cestou kompletní rekonstrukce Mírového náměstí, která spočívá v předláždění špatně pochozích ploch, rozšíření chodníků pro chodce a také podnikatele, ti si tu mohou zřídit předzahrádky ke svým provozovnám. Také jsme sem pořídili několik chytrých laviček. Po dohodě s památkáři vysadíme na náměstí čtyři stromy, které zejména v létě poskytnou stín, postavíme zde jednoduchý vodní prvek a přidají se lavičky.“ Další, kdo může přilákat obyvatele na náměstí, jsou podnikatelé a jejich produkty a služby. Aby se jim lépe dařilo, zavedla Kadaň v loňském roce až 200 tisícovou dotaci pro živnostníky podnikající v městské památkové rezervaci. O peníze mohou požádat nejen ti, kteří zde již podnikají a chystají nějaká vylepšení, ale i živnostníci, kteří zde zakládají nové a inovativní služby. 

O dotaci požádalo v roce 2019 celkem 21 živnostníků a uspělo jich 15. Mezi nimi například dvě maminky na mateřské dovolené, které založily společnost „Dovez sváču“; nyní vyrábí a rozváží zdravé svačiny dětem do škol.

„Dotace nám pomohla nakoupit potřebné gastrovybavení do provozovny, díky čemuž jsme ušetřily čas i peníze a jsme mnohem flexibilnější. Půjčka by pro nás byla zátěží a než bychom si na vybavení ušetřily, trvalo by to až dva roky,“ potvrdila jedna z majitelek společnosti Štěpánka Hanzlíková.

S podporou města zahájilo podnikatelskou činnost v roce 2019 pět podnikatelů, a to v pěti nově otevřených provozovnách. Dotační program na podporu podnikání v centrální části Kadaně bude pokračovat i letos. Podmínky pro splnění dotačních kritérií jsou uvedeny na webových stránkách města.

Lidé se na náměstí také potřebují bavit. K tomu slouží mnoho kulturních nebo sportovních akcí na Mírovém náměstí. Kromě tradičních událostí, jako jsou Masopust, Kadaňské pivní slavnosti, Food festival, Císařský den, Advent a živý betlém, se tu lidé setkávají během Tříkrálové sbírky, na farmářských nebo jahodových trzích, při Festivalu lidových a dechových hudeb, na výstavě historických vozidel, srazu bílých paní či při Mikulášské nadílce. Pro vystoupení místních dětských sborů a pořízení krásné fotografie tu slouží historický povoz, nahrazující pódium. Na Mírovém náměstí se i sportuje, například v rámci turnaje v plážovém volejbalu a také v zimě na umělém kluzišti pro bruslaře, které tu letos bude k dispozici až do února.

Foto:  K oživení Mírového náměstí v Kadani přispívají i zdánlivé maličkosti, jako třeba umělé kluziště. To bude letos v provozu až do února. Foto: Kulturní zařízení Kadaň

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video