Představujeme Azylový dům Písečná

Redakce 2020-01-12 03:22:00

CHOMUTOV (PI) — Posláním Azylového domu Písečná je prostřednictvím pobytové služby umožnit klientům řešit vlastní nepříznivou situaci a pomáhat jim snižovat jejich závislost na systému sociální pomoci. Snahou je podpořit schopnosti a dovednosti klienta, aby se dokázal nejenom začlenit zpět do pracovního procesu, získat samostatné bydlení, ale i zvýšit jeho samostatnost, sebevědomí, odpovědnost a posílit rodičovské kompetence. Služba je plánována individuálně, což uživatelům sociální služby v Azylovém domě Písečná umožňuje rozhodovat o dalším způsobu a směřování svého života.

Uživatelé v azylovém domě nachází svůj dočasný domov zpravidla na jeden rok. Mezi základní činnosti azylového domu dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách patří: poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy, poskytnutí ubytování, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Azylový dům v Chomutově funguje již od roku 2007 a poskytuje službu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. V té době disponoval azylový dům 13 vybavenými pokoji, kdy se na každém patře nacházela společenská místnost, společné sociální zařízení a kuchyňka. Ženy a muži zde byli ubytováni na oddělených patrech, děti pouze společně s dospělou osobou. Rodinám společné bydlení neumožňoval. Jeho celková kapacita byla v uvedeném roce 36 osob, včetně dětí.

Uživatelé služby byli s možností dočasného bydlení spokojeni. Menší nespokojenost byla zaznamenána u matek, které se musely rozdělit od svých partnerů — otců dětí, neboť oddělení rodin s dětmi ve službě scházelo. Proto se statutární město Chomutov rozhodlo v roce 2018 prostřednictvím projektu podaného do Integrovaného regionálního operačního programu rozšířit Azylový dům Písečná o nové oddělení, a to o kompletní rodiny. Zahájení prací počalo v červnu roku 2018 v prostorách po bývalé sociální poradně a dne 1. ledna 2019 se slavnostně otevřelo. Aktuálně je celková kapacita 50 osob, včetně dětí.

Mezi prvními uživateli této služby byla paní K. R., která se po ztrátě bydlení ocitla na ulici společně se svým partnerem a třemi dětmi. Po vyplnění potřebných dokumentů se kompletní rodina ihned nastěhovala. Díky nově vzniklému oddělení mohli všichni její členové zůstat pohromadě a oba rodiče se tak podílet na výchově svých dětí. Paní K. R. je s pobytem zde opravdu spokojená. Děti chodí do blízké školy a školky, pouze nejmenší dítě ještě zůstává s matkou doma. Otec chodí na brigády, aby rodinu zajistil.

Také si aktivně hledá práci na hlavní pracovní poměr. Toto rozhodnutí podpořil dobrovolným zapojením do projektu,, Rozvoj služby — Azylový dům Písečná“, který klientům pomáhá najít práci a osvojit si pracovní návyky za pomoci pracovního konzultanta, který pravidelně na schůzky do azylového domu dochází. Do výše uvedeného projektu, financovaného z Operačního programu Zaměstnanost se zapojili i další klienti vč. paní K. R, která by se chtěla po skončení rodičovské dovolené vrátit do práce.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video