Stát klepl Podbořany přes prsty

Jan Vnouček 2012-03-15 00:00:00

Podbořany – Město Podbořany udělalo chyby a musí za ně zaplatit! Tak rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který pochybení ve dvou výběrových řízeních ocenil pokutou 40 tisíc Kč. Přestože s tím podbořanská radnice nesouhlasí, neodvolala se a pokutu zaplatí.

Problémová výběrová řízení na demolici části bývalých kasáren (3. etapa) a vybudování odpočinkové zóny v Schillerově parku v celkové hodnotě přes deset milionů korun proběhla loni na jaře. Město v nich podle výnosu ÚOHS postupovalo diskriminačně, když v obou tendrech vyloučilo ze soutěží společnosti, které vůči němu měly nesplněné závazky po lhůtě splatnosti nebo firmy, které byly v den podání nabídky v prodlení větším než půl roku.
Podle úřadu tak Podbořany v rozporu se zákonem diskriminovaly firmy mající v jiné věci, která se zkoumanými zakázkami nesouvisela, s městem spor. Postup radnice ovlivnil výběr vítěze zejména v zakázce na vybudování odpočinkové zóny, kde byla nezákonně vyloučena firma Ekostavby Louny s nejnižší cenou. ÚOHS městskému úřadu také vytýká, že neposkytoval v souladu se zákonem zadávací dokumentaci.
Peněžitý trest je tak tečkou za otevřeným sporem Podbořan s jmenovanou lounskou stavební firmou, která odmítala opravit reklamované víceúčelové hřiště v areálu Tatranu podle představ radnice, a ta ji za to vylučovala ze svých tendrů.  . Mezitím se však strany dohodly na kompromisním řešení. Pokuta pro město mohla být až půl miliónu Kč, její výše je nakonec v dolní části sazby.
„Podle ÚOHS nesmíme vyloučit někoho, kdo u nás předtím provedl nekvalitní práci. Můžeme ho vyloučit na základě špatných referencí, ale nesmíme si to dát do zadávacích podmínek. To je podle nás krok zpátky od transparentnosti, kterou jsme u nás nastolili. Nutí nás vymýšlet si nějaká pseudokritéria. A to se nám nelíbí, ale neodvolali jsme se, protože nemáme zbytečné peníze na soudy,“ kritizuje rozhodnutí státního úřadu starosta Radek Reindl.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video