Anketa: Starostky a starostové prozradili investice na rok 2020

Hedvika Mašková 2020-01-14 11:00:00

Zeptali jsme se starostek a starostů obcí na Žatecku, co čeká jejich obec v letošním roce.

Staňkovice (starosta Vladimír Libich)

Obec Staňkovice čeká v roce 2020 několik významných akcí.

Jako první bude asi zahájena rekonstrukce Kaple Bolestné P. Marie ve Tvršicích. Přes honosný název je to malá kaplička ve Tvršicích na návsi. Církev se k ní nehlásí. Není to ani uznaná památka, takže těžko získáme na rekonstrukci nějakou dotaci. Přesto je obec rozhodnuta opravu provést a zachránit kapličku i bez dotace. Ve svém rozpočtu na rok 2020 již vyčlenila potřebných 1,4 mil. korun, vypsala výběrové řízení na dodavatele. Ten by měl být vybrán do konce ledna 2020 a rekonstrukci by měl provést do konce září 2020.

Souběžně bude probíhat výměna zdroje topení a vzduchotechniky v naší Základní a mateřské škole. Zde naopak je naděje na získání dotace. Předtím ale musí obec celou akci zafinancovat nákladem 1,2 mil. korun. Celá škola včetně kuchyně a jídelny by měla získat moderní vytápěcí systém tepelným čerpadlem, který v letních měsících může fungovat i jako klimatizace.

Dále nás čeká rekonstrukce chodníků v Selibicích s prodloužením k hřišti. Tato akce je sice ještě ve stadiu zpracování projektu. Ten by však měl být hotov koncem února a akci už nic nebude bránit v realizaci.

Obec také pamatuje na nejmladší generaci a v roce 2020 chystá vybavení dětských hřišť v hodnotě až 1 mil. korun. I když jsme letos postavili nové multifunkční hřiště, stále nám chybí některé herní prvky, zvláště pro ty nejmenší děti.

Obec je připravena provést v roce 2020 také dlouho odkládané rekonstrukce komunikací v ulicích Americká a Za kovárnou. Tady ovšem zahájení komplikují síťaři, kteří zde nemají hotové práce. V Americké jsou to vodovody a internet. Zde už práce byly zahájeny a snad budou v roce 2020 dokončeny. Za kovárnou je to ČEZ, který zde má požadavek pokládky, ale termín ještě neohlásil.

Z menších akcí nás čeká rekonstrukce altánu a stanu na fotbalovém hřišti, kde se po ztrátě hospody odehrávají téměř všechny obecní akce. Dále je to vybavení mobiliářem v parcích a na obecních cestách. V posledních letech obec obnovila přes 5 km polních a lesních cest, které se chystá dál udržovat pro místní rekreaci. Mj. byla obnovena např. cesta na Bílou skálu a dál do Žiželic nebo cesta na Kyselku Tvršice,včetně obnovy samotného pramene kyselky .Dnes se u nás občané dostanou v klidu, mimo silniční provoz, ze Staňkovic do Žiželic, Tvršic, Selibic. Chybí nám ještě Žatec, kam vedou dvě krásné cesty, ale bohužel jejich „žatecké“ části nejsou majitelem udržovány.

Holedeč (starosta Zdeněk Krejčík)

Obec Holedeč čekají v roce 2020 velké investiční akce: zasíťování lokality Bukovina pro výstavbu dvanácti rodinných domů, rekonstrukce chodníku mezi Holedečkem a Holedečí v délce 430 m, v závislosti na získání dotace revitalizace rybníku v Holedeči a doufám, že koncem roku 2020 se nám podaří zahájit největší akci, a to vybudování kanalizace ve Veleticích a ve Stránkách včetně ČOV v řádu desítek miliónů korun.

Liběšice (starosta Petr Valenta)

Naší obec čeká v roce 2020 prioritně rekonstrukce bývalého zdravotního střediska, kde se vybudují čtyři byty, dále pak výstavba komunikací ve Lhotě, přístavba skladu u obchodu v Klučku a vybudování dětského koutku v Klučku. Případné další akce se řeší operativně, nikdy nevíme, co nám ten nový rok přinese.

Libočany (starosta Ivan Teuber)

Obec Libočany v tomto roce čeká například dopracování tří rozpracovaných projektů, které by chtěla alespoň z poloviny ještě tohoto volebního období i realizovat. Jedná se o projekt na jednu místní komunikaci, která je nyní ve stavu tankodromu, kde zároveň vzniknou nová parkovací místa, dále o projekt na celou náves v Libočanech, která by měla být bezpečnější a krásnější, měla by zde vzniknout nová parkovací místa a hlavně přechody pro chodce, které přes hlavní komunikaci chybí. Všeobecně komunikace máme stále ve špatném stavu, obec již investovala několik milionů do oprav, šetříme, snažíme se, chce to čas.

Posledním projektem je dopracování projektu na „Bílou kozu“, kde by mělo někdy v budoucnu vzniknout 14 - 16 malometrážních bytů. Dále obec nechá vypracovat studii, která by měla zjistit, zdali bude možné podél komunikace II/225 směrem na Kadaň vybudovat chodník. Obec také čeká instalace nového dopravního značení, a to zóny pro omezení parkování. Důvodem doplnění dopravního značení je zabránění stání nákladních automobilů, autobusů a traktorů v obci Libočany od 20 do 6 hodin.

Chtěli bychom také, pokud se to povede v našich krásných Libočanech, rodišti kronikáře Václava Hájka z Libočan, pojmenovat ulice, a to právě v souvislosti s Václavem Hájkem a například s pivovarem, který zde byl, kde se vařilo chvalně známé Libočanské pivo. Plánů, představ a snů máme mnoho, asi jako každá obec či město, ale zůstáváme pouze u těch, které jsou důležité, potřebné a na které máme finanční prostředky.

Čeradice (starosta Vladimíra Chybová)

Obec Čeradice se po loňském roce, kdy se jí podařilo zrealizovat několik projektů, a byla úspěšná ve čtyřech dotacích, těší na další investice. V tomto roce nás čeká podání žádosti o budování Komunitního domu pro seniory – podporované byty, dotace z MMR ČR.

Dále budování chodníku v obci za účelem zlepšení bezpečnosti občanů. Letos jsme již jeden vybudovali před vjezdem do obce, v příštím roce budeme pokračovat další etapou.

Třetí stěžejní investicí obce bude rekonstrukce dešťové kanalizace.

Nové Sedlo (starosta Petr Sýkora)

Budeme věřit, že nás čekají jen samé pozitivní věci a už žádné experimenty, jak v roce uplynulém. Máme naplánováno řadu investičních akcí, které bychom rádi vybudovali např. bruslařskou dráhu, rekonstrukce objektu na víceúčelovou sportovní halu, dětské hřiště s umělou trávou u ZŠ a řadu dalších, byť menších akcí, ale důležitých pro život v našich obcích.

Žiželice (starostka Helena Makuková)

V příštím roce naše obec plánuje nové kroky v oblasti třídění odpadů. Budeme žádat o dotaci na prevenci vzniku odpadů a dotaci na rozšíření systému separace. Také nás čeká rekonstrukce centrální čističky odpadních vod v Žiželicích.

Dále budeme aktivně spolupracovat na projektu „I/27 Žiželice, přístupové komunikace pro doplňkový IGP“, což je přemostění Žiželic. Po dvou vážných dopravních nehodách na přejezdu v obci Hořetice bude provedena úprava tohoto přejezdu nejdříve o optické brzdy (zhušťující se příčné čáry) a následně umístění další světelné signalizace (světelný výstražník) upozorňující na stav na přejezdu.

Podle informací KÚ Ústí nad Labem budou dále probíhat přípravné práce na stavbu cyklostezky podél Ohře – k. ú. Stroupeč a k. ú. Přívlaky.

Samozřejmě budeme provádět běžné opravy a údržby, pečovat o zeleň a čistotu v obcích, pořádat a podporovat kulturní akce pro naše občany.

Zálužice (starostka Danuše Cilcová)

Z větších akcí nás čeká příprava rekonstrukce místní komunikace v Zálužicích, oprava střechy na hasičárně v Zálužicích a postavení čekárny ve Stekníku. Ze společenských akcí uspořádáme setkání občanů, kteří budou letos slavit významné životní jubileum, pro děti uspořádáme jako loni úspěšné zakončení prázdnin se stanováním


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video