Postoloprty plánují přestavbu dvou starých domů, přestěhují se do nich senioři

Lucie Steklá 2020-01-14 09:38:20

Postoloprty (lus, kf) Budovy, které město Postoloprty získalo před několika lety do svého vlastnictví, č. p. 129 a 172, se brzy mohou proměnit v domy s pečovatelskou službou a další prostory.

Postoloprtská radnice v současné době připravuje jejich kompletní rekonstrukci. Domy stojí kousek od sebe mezi centrálním náměstím a autobusovým nádražím. „S naším záměrem však máme i jiné ambice a věříme, že se z domů mohou stát místní ikony. V první řadě jde samozřejmě o kvalitu života seniorů, která stojí v popředí našeho zájmu, ovšem celková architektonická kvalita projektu hraje také nemalou roli,“ plánují na postoloprtské radnici.  

V případě projektu domů s pečovatelskou službou půjde o velkou výzvu, která bude mít významné dopady na městský rozpočet, v neposlední řadě pak na práci dotčených úředníků a dalších zainteresovaných lidí. V plánu je dohromady patnáct bytů. „Věci se vyplatí neuspěchat. Není naším cí-lem dělat věci narychlo a „tak nějak“, ale s rozmyslem, se zohledněním dostupných variant a s vizí trvalé hodnoty. Již v předprojektové fázi jsme se museli vypořádat s problémy, jejichž odsunutí nebo bagatelizace by mohly celý projekt zkomplikovat,“ dodali zástupci radnice.

Diskuze byla vedena nad umístěním výtahů, počtem pokojů a celkovou ubytovací kapacitou, potažmo nad možností rozšířit projektovou dokumentaci o objekt bývalé pošty, který by mohl být chodbou propojen s budovou čp. 172. Samostatnou kapitolu představovaly úvahy nad stavební koncepcí společných vnějších i vnitřních prostor, návaznost na veřejnou infrastrukturu a také sbírání informací o tom, jaký je současný trend v oblasti péče o seniory.

Výsledkem těchto a dalších úvah a aktivit jsou studie na oba objekty od společnosti, které má radnice od listopadu k dispozici. V současné době se intenzivně pracuje na projektové dokumentaci, která by měla být dokončena na jaře příštího roku. Poté započne několikaměsíční řízení pro získání stavebního povolení. V Postoloprtech věří, že na přelomu let 2020 a 2021 bude vše připraveno k zahájení přestavby. Až budou nové byty připraveny, přestěhují se do nich senioři z bytů domu s pečovatelskou službou ve Smetanově ulici, který bude následně také zrekonstruován.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video