Na marách životy nejen končily, ale i začínaly

Veronika Salášková 2012-03-15 00:05:00

Sádek – Další práce na obnově kapličky v Sádku se rozběhnou v jarních měsících. Na přelomu loňského září a října dostala kaplička nové střešní krovy a krytinu. Letos přijde na řadu nátěr fasády, namoření dřevěných prvků a dokončení vnitřní výmalby. Práce budou financovány jak z obecních peněz, tak i sponzorsky.

Obci s opravou kapličky vypomáhá Zdeněk Chabr, chalupář ze Sádku. Starostka Martina Bartošová mu za jeho pomoc jako vyjádření díků udělila loni 10. prosinci čestné občanství za zásluhy při obnově kulturních památek a krajiny v obci Sádek a za povznesení obce.
„Spolu se Zdeňkem Chabrem plánujeme také vyřešit cestu uvnitř hřbitova ke kapličce. Chtěli bychom podél ní osadit obrubníky, srovnat terén a vysypat cestu kačírkem od brány ke křížku a pak až ke kapličce,“ řekla Martina Bartošová, starostka Deštnice, pod jejíž úřad Sádek spadá. Sdělila, že obec také zamýšlí, upravit rozbité hroby na hřbitově, které asi před třemi lety poničili vandalové.
Kaplička v Sádku pochází z roku 1880. Původně sloužila jako márnice. Nacházejí se v ní ještě původní máry. Ty sloužily nejen nebožtíkům, ale v dřívější době často i mladým párům, které chodily do márnice randit. Na marách tak řada životů nejen skončila, ale zřejmě i vznikla.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video