Elektrárna Počerady za čtyři roky změní majitele

Lucie Steklá 2020-01-14 10:32:13

Současný vlastník ČEZ nevyužil opci a největší českou elektrárnu prodal, ekologové chtějí dál bojovat za její uzavření.

Počerady (lus, tk) Hnědouhelná elektrárna Počerady změní od roku 2024 majitele. Bude jím skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Společnost ČEZ, dosavad-ní majitel elektrárny, nevyužila do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolala. Prodejem získá dvě miliardy korun.  

Ekologové považují změnu majitele za nezodpovědnou a nadále budou usilovat o uzavření elektrárny.

Počeradská elektrárna se dostala také na program posledního jednání lounských zastupitelů v minulém roce.

„S ohledem na další kroky Evropské komise omezující stále více využívání uhlí v souvislosti s přechodem na bezemisní ekonomiku ČEZ tuto opci nevyužil,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Opce, neboli ponechání si elektrárny, byla součástí dlouhodobé smlouvy o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady uzavřené v roce 2013 Vršanskou uhelnou z dnešní skupiny Sev.en Energy s ČEZem. Při první opci v roce 2015 zůstala elektrárna majetkem ČEZ, druhá platila do konce roku 2019.

Elektrárna Počerady leží mezi Louny a Mostem. Svým instalovaným výkonem pět krát 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi. „Zajistíme, aby elektrárna i nadále dodávala spolehlivou a dostupnou energii lidem a firmám v ČR do té doby, dokud za ní nebude spolehlivá a dostupná náhrada, například nový jaderný zdroj. Poskytneme tím zároveň čas na přípravu a rozvoj dalších nových řešení a technologií v energetice i ověření reálných možností obnovitelných zdrojů energie,“ řekla za nové majitele mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Hnutí Duha, Greenpeace a Limity jsme my považují rozhodnutí ČEZ za nezodpovědné. Skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače podle nich elektrárnu bude chtít provozovat dlouhodobě, ideálně do vytěže-ní velkolomu Vršany na Mostecku po roce 2050. Ekologické organizace proto budou nadále usilovat o uzavření elektrárny, jež je podle dat Integrovaného registru znečišťování největším producentem skleníkových plynů či emisí rtuti a jejích sloučenin do ovzduší.

Nesouhlas s prodejem elektrárny Počerady vyjádřilo také zastupitelstvo města Loun v obavě z prodlužování negativních dopadů na životní prostředí a zdraví obyvatel. Pro vyjádření nesouhlasu hlasovalo patnáct zastupitelů, čtyři byli proti, šest se zdrželo.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video