Švestková dráha opět v provozu

Lucie Steklá 2020-01-17 10:04:32

Lounsko (lus) Takovou proměnu česká železnice nepamatuje. Z bídné trati, která vede z části Lounskem, odsouzené k zániku je suverénně nejmodernější regionální dráha v celé zemi. Na Švestkovou dráhu se v neděli 15. prosince poprvé po dvanácti letech vrátil denní železniční provoz na prodloužené lince mezi Litoměřicemi Horní nádraží a Mostem. První vlak vyjel ve 4:13. Linku provozuje AŽD Praha, za obnovu linky a nákup i rekonstrukci vlaků zaplatila 210 milionů korun.

Švestkovou dráhu odborníci i laická veřejnost označují za jednu z nejkrásnějších regionálních tratí v České republice. Postavena byla v roce 1895 a vede přes České středohoří kolem turisticky atraktivních míst. Lounskem projíždí okrajově, zastávky má v Židovicích a v Libčevsi. Vlaky jezdí ve vše-dní dny v hodinovém taktu mezi Litoměřicemi a Mostem.

„Společnost koupila v Německu nízkopodlažní jednotky RegioSprinter z roku 1995 a nechala je zmodernizovat. Každý vlak má 65 míst k sezení. Je upraven tak, aby splňoval požadavky moderní doby,“ řekl generál-ní ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Každodenní provoz na Švestkové dráze skončil v roce 2007 kvůli malému zájmu cestujících a tomu, že vlaky mohly po trati jezdit jen pomalu. To by se nyní změnilo. „Okolní lidé se na to těšili,“ dodal ředitel s tím, že by vlaky měly dosáhnout rychlosti až 100 kilometrů v hodině. Vlaky na dráze umějí automaticky zpomalit i zastavit, nepotřebují výpravčí ani semafory. Trať budou například kontrolovat drony. Vyletí z hangáru, podle GPS najdou místo problému, kamera zacílí na kolejnici a rozpozná případný lom.

Firma těsně navázaná na českou železnici si trať s ještě jednou nepoužívanou lokálkou koupila v roce 2016 za šest milionů korun. Původně mělo jít o rychlé peníze. Získat, povinných pět let držet ve správě a poté rozprodat, co se dá. Nakonec ale vše dopadlo trochu jinak.  Drážní firma trať opravila, namontovala do ní svou nejmodernější techniku a celkem do ní napumpovala 100 milionů korun. Za stejnou částku koupila a zmodernizovala čtyři německé vlaky a v půli prosince tu spouští na objednávku Ústeckého kraje pravidelný provoz. 

Dlouholetý šéf firmy projektem evidentně žije, sám ho protlačil a během prázdninového zkušebního provozu tu také motoráky sám řídil. „Startujeme v neděli 15. prosince, první vlak jede v 0:24. To tady budeme asi všichni, je to pro nás srdeční záležitost,“ povídá na nádraží v Třebívlicích, kde se budou vlaky potkávat. Ve zdánlivě obyčejné vesnické stanici se ukrývá technologické srdce celé dráhy, místo desítek pák ovládajících výhybky a výpravčího v červené čepici je malá budova nacpaná elektronikou. Vlaky na dráze umějí automaticky zpomalit i zastavit, nepotřebují výpravčí ani semafory. Operátoři v lovosickém velínu tak mohou klidně svačit a dohlížet na to, zda vše funguje správně. 

„Zkrátka vše je připravené na to, abychom tady vyzkoušeli vlaky bez strojvedoucích. Chvilku to ale potrvá. Jsme přece jen v otevřené krajině, kde je spousta divoké zvěře. Já sám jsem srazil tři srny, ovci i divoké prase. A to jezdím jednou za měsíc,“ říká Chrdle. Z dalších vychytávek jmenuje inteligentní zastávky s úsporným osvětlením a hlášením pro nevidomé. Na dráze se má testovat i součinnost s několika mobilními aplikacemi. Díky jedné by si lidé měli dopředu objednat zastavení vlaku, druhá je zase při poslechu hudby varuje před blížícím se vlakem.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video