Louňané chtějí zpátky fungující nemocnici.Lidé podepisují petici, která bojuje proti zhoršování dostupnosti zdravotní péče

2020-01-17 12:20:00

Louny (lus) Zdravotní péče. Téma, které hýbe společností na Lounsku již několik let, obzvláště po ukončení činnosti nemocničních oddělení lounské nemocnice. K tomu došlo před deseti lety, když v pondělí 11. ledna 2010 večer byla potvrzena zpráva, o které se již týdny šuškalo, že budou uzavřena hlavní oddělení - interna a chirurgie a nemocnice v Lounech končí. Od té doby jsou Louňané odkázáni na péči nemocnic v okolních městech, což se někdy shledává s potížemi. Aby se situace zlepšila, vznikla v Lounech petice, která žádá, aby byla Lounům vrácena nemocnice. Určena je hejtmanovi Ústeckého kraje: „Vážený pane Bubeníčku, hejtmane Ústeckého kraje! Zahajte, prosím, jednání se starostou města Louny o výstavbě nové nemocnice v Lounech!“

Petice proti zhoršování dostupnosti a kvality zdravotní péče v Lounech – Vraťte Lounům nemocnici! To je název petice, která se začátkem roku objevila na několika místech v Lounech. „Nejedná se o náhodnou akci. O obnovení nemocniční péče bojujeme dlouho. Hlavním cílem petice je to, aby spolu město a kraj začaly mluvit. Chtěli bychom, aby nemocnice v Lounech znovu fungovala a zjišťovala péči pro občany města a její spádovou oblast. Víme, že po jejím fungování lidé stále volají, proto jsme se rozhodli tomu pomoci,“ řekl pro Lounský Press Viktor Fürst, člen nezávislé skupiny občanů, kteří stojí za vznikem petice. Ta má být po svém ukončení předána petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a hejtmanovi Ústeckého kraje.

„Záleží nám na kvalitě a dostupnosti zdravotní péče v Lounech. Jsme historicky první město, kde po roce 1989 místní pseudopolitici v devadesátých letech zrušili nemocnici. Nemocnici nechalo postavit vedení města v roce 1925 za peníze radnice, přežila druhou světovou válku, přežila totalitu. V době demokracie byla zrušena. Vinu za zrušení veřejnost dávala tehdejšímu vedení kraje i mě-sta, když obě instituce postupovaly s péčí řádných hospodářů. Exhejtman prohlašoval: Nemocnici nedáme! A závěr komise krajského úřadu zněl, že za dluhy nemocnice mohou nezodpovědné osoby ve vedení nemocnice,“ řekl V. Fürst.

Že je nemocnice v Lounech zapotřebí, urči-tě nikdo nepochybuje a mít opět potřebnou lékařskou péči „na dosah ruky“ by jistě uvítala většina obyvatel Lounska. Kdo má auto, za lékaři si dojede do jiných nemocnic, ale to také není samozřejmé. „S problémy se potýká nemocnice v Žatci, přeplněné jsou nemocnice v Mostě i Slaném. Může se tak stát, že bude pacient odmítnut. Proto bychom rádi, aby byla opět v našem mě-stě,“ dodal člen petičního výboru.

Podle jeho slov kontaktoval také hejtmana kraje Oldřicha Bubeníčka, podle kterého prý není obnova či stavba nemocnice v Lounech v dlouhodobém plánu investic. „Ministerstvo zdravotnictví na žádost Ústeckého kraje tehdy nemocnici oddlužilo - použilo peníze z daní občanů České republiky. Vzápětí byla nemocnice prodána! O vážnosti situace svědčí současný stav - sanity rozváží pacienty do nemocnic v okolních městech. Okolní nemocnice mají své existenční problémy, jsou přeplněné. Pacienty z Lounska považují za přítěž. Současní politici situaci bagatelizují, podceňují a odmítají řešit! My bychom to rádi změnili!“ uzavřel V. Fürst.

Petice je v Lounech umístěna na několika místech - v čekárně ordinace MUDr. Bradáčové, v restauraci U Žida, kostele Církve československé husitské a také v restauraci Stromovka. V jednání jsou další místa. Již nyní jsou na petičních arších desítky podpisů.

Novější historie lounské nemocnice je spjata s jejím přechodem pod správu Ústeckého kraje. Vzhledem k silné předluženosti za-řízení došlo v roce 2003 ke zrušení některých lůžkových oddělení (dětské, gynekologicko-porodní a ARO) a vývoj směřoval k privatizaci zařízení.

Od července 2004 byla lounská nemocnice z rozhodnutí Ústeckého kraje privatizována a stala se součástí nestátního zdravotnického zařízení Nemocnice sv. Alžběty spol. s r.o. se sídlem v Praze. S účinností od 1. 1. 2009 došlo k prodeji Nemocnice Louny jako části podniku společnosti Nemocnice sv. Alžběty. Novým vlastníkem a provozovatelem nemocnice se stala společnost Nemocnice Louny, a.s.

Na počátku roku 2010 se nová společnost dostala do neřešitelných potíží v oblasti zajištění kvalifikovaného zdravotnického personálu pro lůžková oddělení, poskytující akutní lékařskou péči. „Rozhodně odsuzuji, že k tak náhlému uzavření došlo. Hlavní příčinu vidím ve špatných podmínkách v prodejní smlouvě, kterou uzavřel Ústecký kraj s budoucím soukromým vlastníkem. Ten se zavázal poskytovat zdravotní péči ve stejném rozsahu po dobu pěti let. Je pět a půl roku od prodeje nemocnice a je konec. Zaráží mě, že majitel soukromé nemocnice jen tak uzavře důležitá oddělení, bez toho, aby nás včas informoval či vedl jednání. Teď už město ani kraj nemohou nic dělat,“ řekl tehdy, po oznámení rušení nemocniční péče, lounský místostarosta Jan Čermák.

Od února 2016 vlastní nemocnici společnost Agel, která poskytuje péči na lůžkách následné péče a sociálních lůžkách. Nemocnice Louny dále provozuje RDG oddělení včetně CT, pracoviště fyzioterapie interní ambulanci, ambulanci fyziatrie a rehabilitačního lékařství, ambulanci algeziologie (chronické bolesti).



Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video