Školáci poletí kolem světa

Hedvika Mašková 2020-01-19 13:00:00

Vzbudit zájem dětí o letectví. To je jeden z cílů unikátního projektu ,,Školáci na křídlech kolem světa“, jehož organizátorem je, mimo jiné, i spolek Letci Žatec. Pro žáky základních škol proběhl první lednový víkend workshop, který byl prvním počinem dlouhodobého projektu. V prostorách objektu ,,Merkur – Korea“ v Bezděkově u Žatce si vyzkoušeli let na trenažéru, dozvěděli se o historii létání a vyslechli si i vzrušující zážitky bývalého stíhacího pilota.

,,Projekt si klade za cíl v rámci blížícího se 75. výročí konce druhé světové války připomenout památku československých letců, kteří bojovali na východní a západní frontě za svobodu naší vlasti, mnozí za cenu vlastního života. Zároveň popularizovat letectví jako takové, přiblížit je zajímavou formou generaci nejmladší – školákům, a probudit v nich zájem o tento obor.

Hlavním úkolem tohoto projektu je zrealizovat etapový oblet zeměkoule na profesionálním leteckém simulátoru letounu Let L-410 Turbolet, pilotovaný výhradně dětmi ve věku deset až patnáct let,“ vysvětlili cíle a obsah projektu organizátoři.

Pro tuto akci byli nominováni „kadeti“ z dvanácti škol po celé České republice. Ti jsou rozděleni do dvoučlenných smíšených družstev. Žatec budou v projektu zastupovat Adéla Maršíčková z žateckého gymnázia a Petr Hrůza ze Základní školy Komenského alej.

,,Celý let je naplánován leteckými odborníky s ohledem na schopnosti reálného stroje L-410 (tzn. rychlost, dostup, dolet,...), s plánovanými přestávkami na „dotankování“ na velkých světových letištích a výměnu dvoučlenných posádek. Tyto budou během letu dostávat pokyny od letovoda (kurz, kontrolní hlášení,…), po celou dobu bude pak v kabině simulátoru přítomen též instruktor v roli palubního inženýra,“ doplňují dále organizátoři.

Let bude probíhat ve čtyřech dnech v dubnu tohoto roku. Dětské osádky jsou však již v současné době ve ,,výcviku“, jejich školitelem je bývalý vynikající vojenský pilot Václav Vašek.

Foto: Jaromír Rychtařík

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video