Kavárna S Duší dýchá atmosférou starých časů

Hedvika Mašková 2020-01-21 13:00:00

V centru vznikla unikátní kavárna, která současně funguje i jako sociálně terapeutická dílna. Co to znamená? V místě, které nese přívětivý název ,,Kavárna S Duší“, obsluhují hosty zdravotně postižení z městské organizace Kamarád – LORM.

S nápadem vybudovat na náměstí Svobody kavárnu pro veřejnost, která by zároveň plnila funkci další sociálně-terapeutické dílny pro handicapované, přišlo vedení organizace Kamarád – LORM. Ambulantní služby Sociálně terapeutická dílna Kamarád – LORM jsou určené osobám s mentálním postižením, kombinovaným postižením i chronickým duševním postižením ve věku od 16 do 60 let.

,,Klienti v prostředí kavárny získávají a prohlubují pracovní dovednosti a návyky, jako chodit včas a upravení, dokončit započatou práci, organizovat si čas. Také si osvojují zásady pracovních vztahů na pracovišti a střetávají se s veřejností. Kavárna je dalším prostorem, kde mohou ostatní klienti trávit svůj volný čas,“ vysvětlila ředitelka organizace Kamarád – LORM Andrea Rábová a doplnila: ,,Do kavárny chodí klienti velmi rádi. Někteří zde obsluhují, někteří se naopak stydí a pomáhají v kuchyni. Někdo třeba jen rovná ubrousky a sklízí ze stolu. Kavárna předčila mé očekávání. Snili jsme o tom a nyní vidíme, že to má smysl.

Nově vzniklá ,,Kavárna S Duší“ je navíc dalším místem k prezentaci a prodeji výrobků klientů sociálně terapeutické dílny, která se nachází v ulici Bratří Čapků. Sem klienti denně dochází a vytváří nejrůznější výrobky z látek, keramiky, papíru, drátků a dalších materiálů. Někteří i kreslí a malují.

,,Říkali jsme si, že prostředí kavárny musí být krásné a musí se zde lidé cítit dobře, že musí mít duši. Takhle vlastně vznikl název pro naši kavárnu. Je to místo plné nostalgie a příběhů. Máme zde starý nábytek nebo jsme ho vyrobili z věcí, které před tím sloužili k jinému účelu. Všichni něco přinesli,“ prozradila Andrea Rábová a doplnila: ,,Při přebírání půd jsme rovněž nacházeli starý porcelán a do kavárny umístili skříň plnou ,,hrnků s duší“. Jde o staré šálky a hrnečky pro ty hosty, kteří si chtějí svůj nápoj nevšedně vychutnat a umocnit dojem z návštěvy kavárny. Někdo už má svůj oblíbený a někteří lidé si dokonce přinesli svůj vlastní.“


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video